V téměř kompletním složení se hned první pracovní den roku 2020, ve čtvrtek 2. 1. 2020, sešlo Představenstvo OSŽ, které od 1. 11. 2019 (kdy proběhlo mimořádné zasedání Ústředí OSŽ a ustavení stávkového výboru) zároveň funguje jako Stávkový výbor OSŽ. Stávkový výbor zrekapituloval dění posledních dnů a vyhlásil stávkovou pohotovost s tím, že pokud nebude uspokojivým způsobem dořešena problematika uznávání režijek ve vlacích Jihomoravského kraje, bude 30. ledna 2020 zahájena stávka, která zasáhne železniční dopravu v Jihomoravském kraji.

To nám ten rok pěkně začíná. Není už pozdě? Nemělo se k tomuto řešení sáhnout dřív? Proč jste se rozhodli vyhlásit stávkovou pohotovost až nyní?
Nevím jak vy, pane redaktore, ale já osobně nepovažuji za rozumné, aby odbory každý svůj požadavek v jednání vždy automaticky doplňovaly o výhružku stávkou. Vyjednávání odborů s různými partnery, ať už se zaměstnavateli nebo s orgány veřejné správy, je jednání jako každé jiné a není přece normální každý svůj požadavek hned podepírat výhružkou. Když si třeba objednáváte opravu svého auta v servisu, také přece hned při objednávce nebudete vyhrožovat, že pokud nebude provedena řádně a včas, tak je zažalujete u soudu. Takové jednání totiž většinou u druhého subjektu vyvolá hned na počátku spíše záporný postoj, jelikož nikdo přece nemá rád, když se mu místo normální domluvy od počátku diktuje nebo vyhrožuje. Jiná věc ale je, když vám tu opravu odfláknou nebo nedodrží dohodnutý termín, potom už jsou hrozby sankcemi vedle požadavku na nápravu určitě na místě.

No, a jelikož v našem případě hledání řešení režijních výhod ve vlacích Jihomoravského kraje se od počátku nikdo nestavěl k myšlence zavedení nějakého příplatku k režijce na používání vlaků Jihomoravského kraje záporně, tak jsme se také snažili s dotčenými stranami jednat standardním způsobem a bez výhružek. Ale ta vyjednávání mezi Jihomoravským krajem (JMK) a Českými dráhami o výši, podmínkách a technické realizaci příplatku na vlaky JMK se bohužel tak neúměrně protahují, že nyní už nám opravdu nezbývá než v jednání přitvrdit a přistoupit k přípravě stávky.
Nepovažujeme totiž za normální, aby roční časový doplatek na vlaky JMK byl dostupný až někdy v březnu. To je přece úplně stejné, jako kdyby se jakákoliv jiná roční jízdenka kvůli administrativním průtahům prodávala až takto opožděně. Je naprosto zřejmé, že takové zpoždění držitele režijek finančně poškozuje.

V poslední větě Usnesení Stávkového výboru OSŽ se praví: „O přesném rozsahu a době trvání stávky bude OSŽ jednat ve spolupráci s ostatními odborovými organizacemi na železnici.“ Asi předbíhám, přesto se vás zeptám: Jak by stávka měla vypadat a jakou podporu od členů OSŽ očekáváte?
Pokud se týká přesné podoby stávky, například délky jejího trvání, tak o tom se musíme ještě poradit, a také se domnívám, že z taktického hlediska ani není vhodné, aby tyto informace byly veřejně známé tak dlouho dopředu. Pokud se však týká našich představ o podpoře stávky od členů OSŽ, tak máme jasné signály, že podpora bude velmi silná, protože většina našich členů celé to vyjednávání o režijkách v JMK vnímá velice negativně a chápe je spíše jen jako další z celé řady pokusů o postupné omezování a rušení režijního jízdného (viz. například poslanecké návrhy Martina Kolovratníka na zrušení § 33 zákona č. 77/2002 Sb., nebo návrh MD ČR na změnu Tarifu „režijního jízdného“ ze září tohoto roku, poznámka autora).

V rámci diskuse na jednání Stávkového výboru OSŽ zazněly názory jako nepřehledná situace, nepřijatelné podmínky, neuspokojivé řešení, ale také kritika do vlastních řad: byli jsme pasivní a pasivita nás dostala do kouta. Nakonec ale převládl názor, že řešení je jedině v plošném zachování režijních výhod. Nepřipusťme rozdrobení jízdních výhod! i to na jednání Stávkového výboru OSŽ padlo. Takže nastal čas k radikalizaci?
Ano, i takové názory v diskusi opravdu zazněly, ale za sebe rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že jsme byli pasivní a proto jsme se dostali někam do kouta. Naopak, velmi aktivně jsme vyjednávali. Ledaže bychom tou aktivitou rozuměli pouze vyhrožování a pasivitou normální vyjednávání. Ale o tom už jsem hovořil při odpovědi na vaši první otázku. Nicméně pokud hovoříte o tom času pro radikalizaci, tak ano. Asi opravdu je už zase jednou potřeba zastávkovat, protože někteří arogantní lidé si naši dlouhodobou slušnost a korektnost při vyjednávání zřejmě vykládají pouze jako projev slabosti, ale to je naprosté nedorozumění!

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 408 hostů a žádný gestor