Když OSŽ letos v červnu zveřejnilo nabídku levného pobytu v apartmánovém domě Orion v řecké Leptokarii s vlastní dopravou, napadlo mě, kolik asi členů OSŽ tato nabídka osloví. Uběhlo pár týdnů, prázdniny jsou za námi a odezva žádná, až na konci srpna jsem se zprostředkovaně dozvěděl, že cestu autem do Řecka absolvoval Stanislav Hlouch z Brna, předseda ZV OSŽ SSZT Brno, člen Ústředí OSŽ.

Psalo se, jak je výhodné jet do Řecka do Apartmánového domu Orion na dovolenou autem, jaké máte zkušenosti vy?
Veskrze pozitivní. Určitě mohu doporučit a musím říct, že mě mrzelo, že Orion je letos zaplněný méně, zájem je prý zhruba poloviční. Autem jsme tam v našem termínu 12. - 22. 8 byli jediní, předtím snad dvě rodiny, další rodina prý po nás, a stejně tak jako vy jsem si i já, když ta nabídka v červnu vyšla, myslel, že bude větší zájem. Přitom hned vedle Orionu je hotel Billis, který prodává ČD travel, a tam stála čtyři česká auta. Takže to není tak, že by se lidé báli cestovat do Řecka autem, ale nevím, jestli to nebyla náhoda, že možná předtím tam nikdo autem nebyl a až teď čtyři, ale říkal jsem si, když před Billisem mohou stát čtyři auta, proč je před Orionem prázdno?

Když na jaře Jotis Margaritopoulos (majitel CK Margaritopoulos) vyprávěl o svých cestách do Řecka, kam zásadně jezdí autem, říkal, že stačí zvládnout naši D1 a pak už jde vše hladce, jaké jsou vaše postřehy z cesty autem?
Když u nás najedete kdekoliv na dálnici, tak tou dálnicí dojedete až na místo, zhruba kilometr před Orionem z dálnice sjedete. Takže celou cestu se jede po dálnici, vůbec nikde se neodbočuje, žádné složité křižovatky neřešíte. Nejhorším úsekem je část dálnice v Makedonii, ale ta se rovná kvalitou české D1, v Maďarsku je to bezvadné, v Srbsku ucházející, a v Řecku je to také v pohodě. Na cestu doporučuji do telefonu navigaci Mapy.cz, která po stažení map funguje i v off-line režimu, výhoda oproti navigacím Waze nebo Google, které potřebují datové připojení. Jelikož Srbsko a Severní Makedonie nejsou v EU a nelze využívat volání a data, jak jsme zvyklí, ale ceny za služby jsou hodně vysoké.

Můžeme, myslím, prozradit, že jste vyjížděl z Brna a kolik hodin jste strávil na cestě?
Vyjeli jsme v osm večer a druhý den v šest večer jsem byl v Orionu, celkem za 22 hodin. (nástup na ubytování je od pěti odpoledne do dvaceti hodin večer). Hodinu z toho dělá posun času, na řeckých hranicích naskočí plus jedna hodina, takže jsme de facto dorazili o hodinu dřív – v pět hodin našeho času, a cesta nám netrvala 22 hodin čistého času, ale 21 hodin. Samozřejmě k tomu je potřeba připočíst zastávky: Největší zdržení při cestě tam bylo zhruba hodinové popojíždění na maďarsko-srbských hranicích, fronta byla v obou směrech, ale prý to není vždycky. Jotis mi to vysvětloval tím, že Turci jeli na prázdniny do Turecka. Při cestě zpátky jsme srbsko-maďarskými hranicemi projeli za pět minut. Na srbsko-makedonské hranici jsme se zdrželi cca třicet minut při cestě tam i zpátky, a co se týče makedonsko-řecké hranice; podal jsem pasy, celník je vzal do ruky, a povídá: Čekia, aj lav ju (I love you), vrátil nám pasy a jeli jsme. Tam jsme se nezdrželi ani minutu. Navíc, čím víc se blížíte k Řecku, tím méně aut po dálnici jede, protože u Niše, ve dvou třetinách cesty přes Srbsko, všichni Turci odbočili na Bulharsko a dál na Turecko. Do Řecka dojíždíte po dálnici, sem tam auto, než se napojíte na dálnici, která vede ze Soluně dolů po pobřeží.

Pokud jde o mýtné brány, lze všude platit bez problémů platební kartou?
Ano a doporučuji to. Slováci a Maďaři mají elektronické dálniční známky, dopředu je potřeba si udělat elektronickou registraci, a co se týká Srbska a Makedonie, tak je ideální platit kartou, protože oni sice berou eura, ale když to nemáte přesně, tak vám vracejí v jejich měnách, ale co by s tím člověk dělal, takže ideální je platit kartou. A zdržení na těch mýtných bránách je v řádu minut, většinou plynule projedete, protože je otevřeno plno gejtů.

Pokud si dobře pamatuji, tak Jotis říkal, že je za patnáct hodin v Leptokarii…
To je pro nás nereálné, ale také jsem to slyšel od delegátky Mirky, i ta říkala, že se to dá udělat za 14 hodin plus něco. Ano, navigace se všechny shodnou na tom, že z Brna do Leptokárie je to 14 hodin jízdy, 1400 km při průměrné rychlosti 100 km/h. Nám palubní počítač spočítal průměrnou rychlost 81km/h, dobu jízdy 17.49 h a 1442km. Limity na dálnicích jsou většinou 130 km/h, někde mají 120 km/h, ale člověk by musel mít na hranicích štěstí, že všechno projede, že tam nebudou kolony, nějaký čas zabere i tankování, člověk se potřebuje občas protáhnout. Když to vezmu konkrétně u sebe, tak za těch 21 hodin jsme se hodinu zdrželi na maďarsko-srbských hranicích, na dalších dvou hranicích to byla dohromady také hodina, možná hodina a půl, takže minimálně dvě hodiny jsme prostáli na hranicích, takže jsme na 19 hodinách, hodinu jsem prospal v Maďarsku, od tří do čtyř ráno jsem si zdřímnul na benzínce, takže to je další hodina, kterou jsem ztratil, a další zhruba hodinu jsem ztratil na benzínkách tankováním a na mýtných branách. Odpoledne jsme měli na odpočívadle hodinovou přestávku na oběd. Takže kdybych odečetl všechny tyto časy, tak bych se teoreticky přiblížil šestnácti hodinám, ale nejel jsem na rychlostní limity. Když bylo 130 km/h, jel jsem 120 km/h, ale samozřejmě, někdo to švihá. Musím říct, že nikde jsem neviděl policisty, že by měřili rychlost, takže v tom je Balkán trochu jiný než u nás. Při cestě tam jsme viděli všeho všudy tři policejní auta, ale cestou zpátky, a to bych rád zmínil, aby lidé měli větší pocit bezpečnosti, byli všude policisté. To jsme také odjížděli na noc a na všech benzínkách a odpočívkách, a to bych rád zdůraznil, že cestou je strašné množství odpočívek, ne tak jako u nás na D1, kde jsou všechny ty zálivy zrušené, tam to všechno funguje, toi-toiky jsou čisté, někde jsou i klasické zděné toalety, a mají to chytře proložené: benzínka, odpočívka, benzínka, odpočívka. Takže, když je člověk unavený, tak není problém do pěti deseti minut někde zastavit a odpočinout si, zdřímnout si, nebo se aspoň protáhnout. To se s naší dálnicí nedá vůbec srovnat. Ale co chci říct, že cestou zpátky na každé té odpočívce nebo benzínce, jak v Makedonii, tak i v Srbsku, stálo blikající policejní auto. Policisté neobcházejí, neotravují, je prostě vidět, že kdyby se něco stalo, že tam ta policie je. Srbskem jsme jeli celou noc a v podstatě to bylo těch 600 km stále stejné. Určitě se tam dá jet rychleji, i takoví nás tam předjížděli, ale obecně platí, že provoz v Srbsku i v Makedonii je oproti D1 v pohodě. Pokud někdo nedodržuje rychlostní limity a má na hranicích štěstí, tak to může za těch 15 hodin zvládnout.

Předpokládám, že jste nejel sám, ale s manželkou, s dětmi…
S manželkou a čtyřmi dětmi, kluky, nejmladšímu jsou tři, nejstaršímu čtrnáct, a dali to úplně v pohodě. Máme Volkswagen Caddy Maxi, sedm sedaček a na střeše dvě rakve. Výhoda u auta v Řecku je, a to bych také rád zmínil, že se dá parkovat všude a zadarmo. Zatímco v Chorvatsku jsou všude placená parkoviště, různé zóny, tak jako u nás, a člověk se v tom pomalu nevyzná, v Řecku se dá dojet až na pláž a zaparkovat tam. Osobně jsem se o to zajímal, protože jsem v Řecku předtím nikdy nebyl, a i delegátka mi říkala: jsme anarchisti, my tady takové novoty nemáme, prostě se parkuje tak, abyste nepřekážel. Když byly trhy v Leptokarii, tak jsem se šel podívat a koupit nějaké ovoce, mimochodem dá se tam celkem levně nakoupit, melouny za 30 centů, za euro padesát koupíte hrozny, nektarinky, broskve, a auta tam parkovala uprostřed kruhového objezdu a okolo nich se normálně jezdilo. Když jsme někde jeli dle značení na místní poměry pomalu, místní nás bez problémů předjeli, všechno v klidu, bez nějakého blikání, troubení, vybržďování…

Takže zkušenost z cesty autem do Řecka a zpět veskrze pozitivní?
Ano, čekal jsem to horší. Ještě bych doporučil lidem, protože pojištění od ČD travel platí dva dny před nástupem, a stejně tak dva dny po konci pobytu, takže se počítá, že si lidé klidně po cestě zaplatí jeden nocleh a někde přespí a rozdělí tak cestu do dvou dnů, určitě je to pohodlnější a přijedou odpočatější. Například v Bělehradě, to je přesně půlka cesty, 700 km z Brna. Také řešení…
A ještě jednu ohromnou výhodu to auto má: člověk se může pohybovat po plážích a není odkázaný jenom na pláž v Leptokarii. Je naprosto super, že Jotis tam má cestovku a dělá ty výlety, protože by se tam někteří museli jedenáct dnů ukousat nudou, Leptokarie není zase nic extra, ale pro ty, co mají auta, se nabízí nepřeberná škála možností a výletů kamkoliv, kdykoliv chtějí, kam chtějí, a to je velké plus. V Řecku je výhodou, že se nikde neplatí parkovné. Když jsme šli do Dionu, (archeologické muzeum pod Olympem), tak vstup platí pouze dospělí 8 euro, děti, respektive studenti do 25 let z EU, mají vstup zdarma. I proto si myslím, že pro rodiny s dětmi je daleko lepší jet do Řecka autem. Vezli jsme s sebou dva paddleboardy, abychom mohli jezdit na moři, ale ty si do letadla člověk nevezme a tam nepůjčí, v Řecku to prostě nefrčí. Do auta si prostě vezmete i takové věci, které byste si do letadla vzít nemohl.

Říká se, že cesta autem do Orionu je nejlevnější zahraniční dovolená, platí to i ve vašem případě?
Přesně tak, za šest lidí, tedy za dva apartmány, jsme zaplatili 7000 Kč, 3000 Kč stojí normálně apartmán, 500 Kč jsme připláceli za každou další osobu. Takže za 7000 Kč jsme byli celá rodina, šest lidí, jedenáct dní u moře, to je 106 korun za osobu a noc, to nepořídíte nikde jinde, ani u nás v kempu. Jídlo a pití se dá pořídit za podobné ceny jako u nás, pivo, limo, káva za 2 eura, souvlaky za 4 eura, slávky (škeble) za 5 euro. Není potřeba sebou vozit zásobu potravin, pět minut od Orionu je Lidl s podobným sortimentem jako u nás a ceny jsou u většiny zboží též srovnatelné.

A nakolik vás tedy cesta vyšla?
Mám auto na plyn LPG, a co se týká PHM, tak mě cesta vyšla na šest tisíc, ujeli jsme cca 3000 km včetně výletů po Řecku. Ve všech zemích je LPG téměř na všech benzinkách a je součástí běžného stojanu, ne jak u nás a na Slovensku, zastrčené bokem benzinky. Poplatky za mýta cestou tam a zpátky dělaly cca 2400 Kč, včetně dálničních poplatků na Slovensku a v Maďarsku.
Myslím si, že moje zkušenosti by mohli motivovat další členy OSŽ, vždyť pobyt v hotelu Ostrý stojí 250 Kč/osobu/noc, a tady jste za stovku u moře, kdo vám to dá? To je neskutečné, nerozumím tomu, proč tam lidé nechtějí jet, proč této možnosti nevyužijí. Možná kvůli covidu, možná kvůli té dálce, ale divím se, že v několikatisícové členské základně se nenajde víc lidí. Když ne letos, tak aspoň příští rok.

Máte po letošní zkušenosti myšlenky na další cestu autem do Orion?
Určitě ano, vyzkoušeli jsme, že se cesta dá zvládnout i s malými dětmi. Celá rodina byla z dovolené nadšená. Navíc máme stále co objevovat. Letos se nám bohužel nepodařilo dostat se do hor Olympu. Z důvodu požárů byly všechny NP v Řecku uzavřené do 20. 8. a poslední dva dny po otevření bylo pod mrakem a pršelo. Nenavštívili jsme ani ikonické kláštery Meteora, které jsou z Leptokarie vzdáleny 150 km, cca 2 hodiny cesty autem. Stejně daleko jsou i termální lázně Pozar u městečka Loutraki. Za vidění určitě bude stát i Vergina, cenná archeologická lokalita na seznamu UNESCO s pozůstatky starověkého města Aigai. Spousta památek zapsaných na seznamu světového dědictví je i v Soluni, kam to po dálnici trvá hodinu. Navštívili jsme alespoň soutěsku (kaňon) řeky Enipea a dva pravoslavné kláštery po cestě na nejvýše položené parkoviště s chatou Prionia v 1100 m n. m., což je výchozí místo pro túry na Olymp. Mimo mnoha pláží jsme se na vlastní oči přesvědčili o geoanomálii na „magnetické hoře“ Livithra, kde auto jede do kopce s vypnutým motorem. Na většinu těchto míst pořádá výlety CK Margaritopoulos se skvělou průvodkyní Mirkou, která podá nepřeberné množství informací nejen k místu, ale i k běžnému životu v Řecku. Je toho na objevování ještě spousta, takže se rádi vrátíme a těm, kteří letos váhali, jsem snad pomohl v rozhodování, kde stráví příští rok dovolenou. Ať letecky, či autem, je Orion dobrá volba.

Michael Mareš

Statistika:
Celkem najeto 3240 km (1440 km x 2 = 2880 km + 360 km výlety)
Dálniční známky plus mýto:
Slovensko elektronická dálniční známka 30 dnů 14 euro = 364 Kč
Maďarsko elektronická dálniční známka 30 dnů 4970 forintů = 388 Kč
Srbsko: 2x mýtná brána, 470 Kč x 2 = 940 Kč
Makedonie: 5x mýtná brána, celkem 160 Kč x 2 = 320 Kč
Řecko: 2x mýtná brána 180 Kč x 2 = 360 Kč
Celkem: 2372 Kč tam a zpět

Rozhovor vyšel 13. 9. 2021 v Obzoru číslo 18

 

Právě přítomno: 182 hostů a žádný gestor