Ve dnech 25. února až 7. března budou v úseku Česká Třebová – Odbočka Parník – Dlouhá Třebová probíhat výluky na zprovoznění obousměrného autobloku a zapojení Odbočky Parník do dálkového řízení ze železniční stanice Dlouhá Třebová.


Do ukončení výluky bude železniční stanice Česká Třebová obsazena zaměstnancem pro zjišťování volnosti v úseku Dlouhá Třebová – Česká Třebová, který bude sídlit v budově „Sever", v bývalé kanceláři výpravčího stanoviště Sever. Dopravní zaměstnanec na pracovišti Sever tak na deset dní nahradí zabezpečovací zařízení, které se bude nově přepojovat do Dlouhé Třebové (zaměstnanec je určen ke zjišťování, že vlak ve směru Dlouhá Třebová - Odbočka Parník – Česká Třebová dojel do žst. Česká Třebová celý).

Běžní cestující si výpravčího na Odbočce Parník možná ani nevšimli, jen ti všímavější a zasvěcení určitě vědí, že Česká Třebová vlastně „končí" až na Odbočce Parník, kde se sbíhají traťové a nákladní koleje „z ranžíru". Byť tady výpravčí slouží už léta, v noci z 6. na 7. března bude Odbočka Parník výpravčím obsazena naposledy. „Od 7. března (denní směna) bude odbočka již dálkově řízena z Dlouhé Třebové," potvrzuje výpravčí Martin Bureš s tím, že odbočka měla být do dálkového řízení zapojena už v těchto dnech, ale o deset dní bylo její zapojení posunuto. „Původně to mělo být od 14. února, ale 12. února došlo ke změně termínu," dodává. Výsledkem všech úprav bude, že Odbočka Parník bude dálkově řízena z Dlouhé Třebové. „A pak z Balabenky (z Centrálního dispečerského pracoviště v Praze, poznámka autora). Už se tam všichni těšíme," dodává Martin Bureš s úsměvem. On sám je jedním ze čtyř výpravčích, kteří se zapojením odbočky na dálkové řízení přišli o práci. „Teď nás tady ještě různě rozmístili, někdo odešel do důchodu, takže se to ještě vsáklo," přiznává. "Já osobně přecházím ke Cargu jako staniční dispečer. Teď tady ještě nějaká volná dispečerská místa jsou, ale za rok, až začne fungovat Balabenka (CDP), to bude horší," upozorňuje.

V současnosti výpravčí na Odbočce Parník stále ještě ovládají přímo od stolu výhybky (celkem 3) a vjezdová návěstidla (6) s pomocí JOP od firmy Starmon. Odbočka Parník zatím funguje, laicky řečeno, jako stavědlo. „Na jednu stranu elektronicky komunikujeme s Dlouhou Třebovou, na druhou stranu s tzv. 19, s řídicí věží," přibližuje Martin Bureš práci výpravčích. Zatímco na (prostředních) kolejích č. 1 a 2 projíždějí především osobní vlaky, po kolejích 3 a 4 vlaky nákladní. „Nákladní vlaky jezdí z České Třebové většinou Suezem (průtah pro nákladní vlaky) na čtvrtou kolej a tady pak čekají na pauzu," doplňuje.

Od soboty 7. března vstoupí Odbočka Parník obsazená výpravčím do historie, výpravčí v Dlouhé Třebové bude nově kromě své stanice dálkově ovládat i sousední Odbočku Parník.
Michael Mareš

Právě přítomno: 157 hostů a žádný gestor