České dráhy v těchto dnech dokončily opravu unikátní historické výpravní budovy ve stylu prvorepublikového funkcionalismu v lázeňském městě Poděbrady. Náročnost rekonstrukce byla podtržena památkovou ochranou objektu i skutečností, že se prováděla za plného provozu. „Rekonstrukce byla pro nás velmi náročná, ať už z finančního, či stavebního hlediska,“ přiznal Ludvík Urban, místopředseda představenstva Českých drah.

Samotná rekonstrukce se nakonec natáhla na pět let, byla totiž zahájena již v roce 2010 a oficiálně ukončena až dnes - v pátek 18. 12. 2015. „Komplet celá budova prošla zásadní rekonstrukcí; máme hotovo zateplení, máme novou střechu, máme dodělané interiéry, vestibul, to vše je v původní podobě, takže cestující mají možnost vidět, jak to nádraží vypadalo před 84 lety,“ dodal Ludvík Urban s odkazem na dvě významná data – 29. 7. 1931, kdy bylo poděbradské nádraží slavnostně otevřeno, a 18. 12. 2015, kdy bylo zrekonstruované nádraží oficiálně dokončeno a předáno do užívání.
Letošní konečné fázi rekonstrukce předcházely od roku 2010 dvě samostatné etapy oprav nádražní restaurace a části střechy, které zahrnovaly například opravu části střešní krytiny, vzduchotechniky sálu restaurace, rekonstrukci topení v restauraci a úpravu vstupu do restaurace. Celkově tak bylo od roku 2010 do konce letošního roku investováno do komplexní rekonstrukce celé výpravní budovy a souvisejících objektů v Poděbradech přibližně 33,2 milionů Kč. „Jsme za to rádi, i proto, že Poděbrady jsou velmi významný železniční uzel. Denně jím projde zhruba 3000 cestujících a projede 120 vlaků, ať už dálkové nebo regionální dopravy. Jsme rádi, že můžeme přispět svým dílem k větší slávě města Poděbrady,“ doplnil Ludvík Urban dále.
Mezi řečníky, kteří na malé slavnosti vystoupili, byli ještě Miloš Petera, hejtman Středočeského kraje, Ladislav Langr, starosta Poděbrad, a Pavel Šťastný, člen představenstva společnosti Chládek a Tintěra, společnosti, která rekonstrukci výpravní budovy letos prováděla.
Rekonstrukce byla uskutečněna v těsné součinnosti s Národním památkovým ústavem, což si vyžádalo nemalé vícenáklady při obnově a zachování historických prvků. Od září do prosince letošního roku probíhala i oprava bytového domu sousedícího s výpravní budovou. Rozsah této obnovy byl podobný jako u samotné výpravní budovy a týkal se opravy fasády, výměny otvorových výplní, které představují repliky původních oken a dveří, rekonstrukci balkónů, úpravy vstupů, květníků a ostatních konstrukcí vnějšího obvodového pláště. Celkové náklady této stavby byly ve výši 2,4 mil. Kč.

Michael Mareš


Právě přítomno: 254 hostů a žádný gestor