Ve čtvrtek 17. prosince se v sídle OSŽ sešli pravidelní a dlouholetí dopisovatelé Obzoru se zástupci redakce, aby si vyměnili názory na úroveň časopisu Obzor a představy o jeho obsahu a další budoucnosti. Na setkání se dostavila většina z 21 pozvaných dopisovatelů, které přivítal vedoucí redaktor Obzoru Michael Mareš. Přítomen byl také předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který v úvodu zhodnotil práci dopisovatelů Obzoru. „Oceňujeme všechny příspěvky, vítáme i odlišné a kritické názory, a to nejen na situaci na dráze, ale i v odborovém hnutí,“ zdůraznil Pejša, který přítomné seznámil rovněž s aktuálními záležitostmi v OSŽ.

Na prvním místě zmínil kolektivní smlouvy, které byly před závěrem roku podepsány u všech tří největších podniků, v nichž má OSŽ své členy – České dráhy, ČD Cargo a SŽDC. Předseda připomněl také záležitosti, které v současné době nejvíce „hýbou“ železnicí. Nelehká je například situace v podniku ČD Cargo. „Značným problémem v této společnosti je mimo jiné skutečnost, že mnoho zaměstnanců ČD Cargo, především strojvedoucí a vozmistři, prostřednictvím personálních agentur pracují bez dostatečného odpočinku a bez možnosti jakékoliv kontroly u více soukromých dopravních společností, čímž je v nemalé míře ohrožena bezpečnost dopravy. Řešení této situace je značně obtížné, OSŽ prosazuje zavedení čipových karet, které by tento nešvar pomohly odstranit,“ připomněl Pejša, přičemž dodal, že podobná situace, mnohdy i horší, existuje i v jiných státech Evropy, Německo nevyjímaje.
Předseda OSŽ dále reagoval na dotazy přítomných dopisovatelů Obzoru z různých oblastí práce na železnici. Vysvětlil situaci, týkající se předražených náhradních dílů v oblasti sdělovací a zabezpečovací techniky, ostudnou záležitost na trati Zábřeh na Moravě – Jeseník, kde výběrovým řízením prošel dodavatel bez potřebného technického zázemí, problematiku konkurence soukromých dopravců v osobní dopravě, kdy na ČD leží „zátěž“ obsluhy méně frekventovaných tratí, zodpověděl i otázky týkající se velkého počtu odborových organizací na železnici, přičemž některé z nich se jen „vezou“. Veškeré tyto záležitosti jsou projednávány na jednáních OSŽ, ať již v představenstvu, či na jednáních Ústředí OSŽ, a jsou následně publikovány v Obzoru, a to jak na tištěných stránkách, tak i na webu OSŽ.
V další části setkání dostali slovo samotní dopisovatelé, kteří se vyjádřili k obsahu Obzoru, přičemž zazněla pochvala, ale i kritické hlasy. Blíže se k této části vrátíme v tištěném vydání Obzoru po Novém roce.
Snímky Miroslav Gloss a Michael Mareš

Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 356 hostů a žádný gestor