Na Velký pátek 25. března 2016 byla jízdou Cyklohráčku z Prahy (Masarykova nádraží) do Slaného zahájena letošní „železniční“ cykloturistická sezona. Navzdory nevlídnému, sychravému, chladnému počasí byl první letošní Cyklohráček slušně zaplněn, a to především dětmi, které v doprovodu dospělých vyrazily za prvním velikonočním dobrodružstvím.

Hrát si a poznávat okolí Prahy i železnici mohou malí i velcí cestující každou sobotu, neděli a svátek od 25. března do 30. října 2016. Jedinečný zábavní vlak pro malé i velké i letos nabízí tradiční aktivity na palubě Cyklohráčku (hry řídí hrajvedoucí, který má pro každého pozornost na památku). Cestující navíc mohou pozorovat strojvedoucího při práci, děti se mohou sklouznout do balonkoviště nebo skládat stavebnice včetně kolejiště s vláčky. Pro cestující Cyklohráčku jsou navíc připraveny také slevy do cukrárny, restaurace, aquaparku nebo do muzea ve Slaném - speciální prohlídka Slaného s průvodcem v dobovém kostýmu se uskuteční ve dnech 5. června, 4. září a 9. října 2016. Letošní novinkou je prodloužení druhého páru vlaků do Zlonic (s příjezdem v 15.04 h, s odjezdem v 17.02 h), v úseku Slaný – Zlonice ale vlak jede pouze jednou za měsíc – a to ve dnech 23. 4., 28. 5., 25. 6., 30. 7., 27. 8., 24. 9., 29. 10. 2016. Cyklohráček je tradičně složen ze tří vozů – řídícího 80-29 101-0, vloženého 24-29 550-7 (Bdtax) a motorového 812 613-8. Rezervace větších skupin nutná na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

České dráhy nabízejí přes šest a půl tisíce spojů, ve kterých je možné přepravovat také jízdní kolo. Jedná se o dálkové expresy i regionální tratě od Aše po Mosty u Jablunkova, od Šluknovského a Frýdlantského výběžku na severu až po Horní Dvořiště na jihu. V kooperaci se zahraničními železnicemi je možné se vydat například na Dunajskou nebo Labskou cyklostezku i do dalších míst. Služeb Českých drah ročně využívá okolo tři čtvrtě milionu cyklistů a cykloturistů.
Podrobné informace o službách pro cykloturisty naleznete zde.


Michael Mareš

Právě přítomno: 357 hostů a žádný gestor