Jako poněkud macešské by se dalo označit letošní počasí vzhledem k mistrovství železničářů v běhu na lyžích. Toto mistrovství se tradičně konalo v areálu harrachovského Skicentra a zmíněné počasí bylo letos velmi skoupé na sníh, takže pořadatelé (OSŽ – RSK Praha) i závodníci z celé republiky (55 mužů a 10 žen) se museli spokojit se sněhem technickým, který byl sice poměrně kvalitní, leč okruh, kterým byl pokryt, měřil pouhých 1,4 km. Závodníci tak museli kroužit sedmkrát (ženy pětkrát) po stejném okruhu, aby ujeli vzhledem k počasí zkrácenou trasu deset (resp. sedm) kilometrů.

Na náladě a chuti závodit to však nikomu neubralo, neboť co ubralo počasí na výšce sněhové pokrývky, to přidalo v čase závodů na slunečním svitu. Po oba dny (čtvrtek 17. 3. a pátek 18. 3.) totiž panovalo slunečné a bezvětrné počasí o teplotě ráno kolem nuly, odpoledne až deset stupňů Celsia, což bylo pro závodění takřka ideální.
První den dopoledne se jel závod na 10 (ženy 7) km volným stylem, odpoledne pak štafetový běh dvojic na dvakrát tři kilometry, druhý den bylo mistrovství ukončeno během klasickým stylem na stejný počet kilometrů jako předchozí den.
„Počasí se poručit nedá, ale za organizaci závodu patří pořadatelům velký dík,“ shodli se po skončení přeborů závodníci. Ubytování a stravování bylo zajištěno v hotelu OSŽ Lesní chata v Kořenově, zajištěna byla i doprava na závodiště a zpět (blíže viz článek na webu OSŽ Mistrovství železničářů v běhu na lyžích ohrozilo počasí). Stejně jako v minulých letech kralovali v závodech i letos favorité, požitek ze závodění však měli všichni zúčastnění.

 

Výsledky mistrovství železničářů v běhu na lyžích pro rok 2016:

Běh volnou technikou na 10 km muži do 45 let
1) Lubomír Čapek
2) Radek Šatný        
3) Zdeněk Doležal

Běh volnou technikou na 10 km muži nad 45 let
1) Daniel Kouřil       
2) Martin Vacek
3) Zbigniew Kawulok

Běh volnou technikou ženy na 7 km
1) Barbora Muchová
2) Miloslava Malíková
3) Eva Marková

Štafetový závod dvojic na 2x3 km
1) Vavřinec Fójcik a Daniel Kouřil
2) Jiří Cibulka a Aleš Palko
3) Luboš Verner a Lubomír Čapek

Běh klasickou technikou na 10 km muži do 45 let
1) Lubomír Čapek
2) Zdeněk Doležal
3) Ladislav Kučera

Běh klasickou technikou na 10 km muži nad 45 let
1) Zbigniew Kawulok
2) Martin Vacek
3) Daniel Kouřil

Běh klasickou technikou na 7 km ženy
1) Barbora Muchová
2) Monika Mašková
3) Alexandra Ševčíková

V součtu dosažených časů ze všech závodů byli nejlepší:
1) Zbigniew Kawulok
2) Daniel Kouřil
3) Martin Vacek

Bohatou fotodokumentaci z celého průběhu závodů pořídil jeden z pravidelných účastníků těchto závodů a vášnivý fotograf Jozef Šuster, vozmistr z Českých Budějovic, t. č. v důchodu. Jeho snímky z Harrachova a Kořenova jsou k vidění i ke stažení na této adrese.

Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 192 hostů a žádný gestor