Po loňském zasedání Prezidia FISAIC (Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů) v Liberci hostila Česká republika na přelomu března a dubna další významnou akci FISAIC - setkání prezidentů mezinárodních technických komisí (FISAIC). Slavnostní jednání, které se konalo ve dnech 31. 3. až 2. 4. v České Třebové, v hotelu Bravo na starém náměstí, a zúčastnili se jej zástupci osmi zemí včetně České republiky.

„Na jednání jsme rovněž potvrdili plán akcí na letošní rok a prodiskutovali a schválili plán akcí na další tři roky,“ uvedl Doc. Dr. Roman Štěrba, koordinátor mezinárodních technických komisí FISAIC (do této funkce byl jmenován valnou hromadou FISAIC v září roku 2014) a dodal: „Zároveň jsme s potěšením přijali zprávu o vstupu Lotyšska, Řecka a Španělska do FISAIC.“ Mezi prezidenty technických komisí má ČR od roku 2014 dva zástupce: již zmíněného Dr. Romana Štěrbu a Ing. Ivo Laníčka, který je dlouholetým prezidentem skupiny film a video.

Setkání prezidentů mezinárodních technických komisí FISAIC je již druhou akcí tak velkého formátu, jejíž uspořádání bylo svěřeno Českému zemskému svazu (ČZS) FISAIC, jehož prezidentem je od ledna loňského roku první místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun. Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů v současnosti sdružuje okolo 60 000 železničářů z celkem dvaceti aktivních zemí (Belgie, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko), v České republice je registrováno zatím jen cca 300 členů.
Členem ČZS FISAIC se může stát každý zaměstnanec ČD, a., s., ČD Cargo, a. s., SŽDC, s. o., nebo i člen OSŽ, který projeví zájem o práci v jednotlivých oblastech činnosti. Podrobnější informace o členství lze získat u Ing. Jarmily Šmerhové, tajemnice ČZS FISAIC (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nebo případně na Mezinárodním oddělení OSŽ-Ú u Ing. Ondřeje Šmehlíka (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).
Účastnící mezinárodního setkání měli i zajímavý doprovodný program: během pátečního odpoledne (1. 4. 2016) navštívili v doprovodu vrchního přednosty DKV Česká Třebová Ing. Jiřího Slezáka, tajemnice ČZS FISAIC Ing. Jarmily Šmerhové, tajemnice Podnikového výboru OSŽ při ČD Věry Nečasové a předsedy tamního ZV OSŽ Zdenka Jindry, českotřebovské depo, kde se zajímali především o historické provozní mašinky, včetně parní lokomotivy 423.009, která vyjíždí při nostalgických jízdách.

Michael Mareš


Právě přítomno: 332 hostů a žádný gestor