Vlaky ČD Cargo, směřující z Bohumína přes polskou hranici, jsou navazujícím dopravcům předávány v polské pohraniční přechodové stanici (PPS) Chalupki. Denně zde zaměstnanci ČD Cargo zpracují pět až šest vlaků z České republiky do Polska a přibližně tentýž počet i v opačném směru.

„Předávání a přebírání vozů v Chalupkách zajišťují agenti pohraniční přechodové stanice, kteří jsou zaměstnanci provozní jednotky (PJ) Ostrava, provozního pracoviště (PP) ČD Cargo v Bohumíně,“ přibližuje pracovní zařazení zaměstnanců vedoucí tohoto pracoviště Ing. Martin Monsport. V polských Chalupkách slouží dva agenti ve směně od 21.30 do 9.30 hodin, zbytek dne potom musí práci zvládnout jeden zaměstnanec.
„Na první pohled to může laikovi připadat velice složité, ale dlouholetá praxe dělá svoje,“ usmívá se agentka PPS Elen Paulyová nad spoustou papírů, tiskopisů, nákladních listů, různých výkazů a hlášenek, které musí během své služby bezchybně zpracovat, ať již v papírové, či elektronické podobě. Jak dále dodává, horší byla ještě docela nedávno situace v oblasti bezpečnosti práce na zdejším pracovišti. „Několik let jsme poukazovali na neutěšený stav stezek mezi kolejemi, kde se pohybujeme při předávání vlaků nejen ve dne, ale i v noci,“ říká Elen Paulyová. Tuto skutečnost zaměstnanci reklamovali jak u svého nadřízeného, tak u specialisty bezpečnosti práce pro ostravskou oblast ČD Cargo, Ing. Petra Rubeše. „Tato situace je nám známá a od samého počátku se snažíme o nápravu,“ potvrzuje slova Elen Paulyové Petr Rubeš. Ten, spolu s vedením PP Bohumín a vedoucím inspektorem BOZP OSŽ Miroslavem Feberem, požadovali nápravu po polské straně, konkrétně u PKP PLK (Polskie Linie Kolejowe), manažerem polské železniční infrastruktury, obdoby naší SŽDC.
Jak připomíná vedoucí inspektor BOZP OSŽ Miroslav Feber, náprava tohoto neutěšeného stavu nepřišla hned, ale až po dost dlouhé době. „Kolejiště procházelo rekonstrukcí a stav stezek, zejména mezi kolejemi 5, 7 a 9, byl naprosto neuspokojivý, hrozil úraz,“ popisuje stav zhruba z roku 2013. Vytrvalým úsilím, jak vedení PP Bohumín, tak pracovníků BOZP, se podařilo prosadit, aby PKP PLK urychlila své práce na opravě kolejiště a stezek, takže v současné době se stezky jeví jako téměř uspokojivé. „Trvalo ale několik let, než se situace zlepšila natolik, že můžeme být ve srovnání s českými kolejišti takřka spokojeni,“ dodává Feber. Aby byla situace naprosto bez chyby, zbývá ještě odstranit několik nedostatků (místy hrubý štěrk, dráty v kolejišti, vysečení trávy) a jejich stav bude téměř bez závad. Jak shodně připomínají Petr Rubeš i Miroslav Feber, stezky mezi kolejemi jsou bolestí nejen na polské straně, ale mnohdy i v železničních stanicích SŽDC. „Je to zřejmě nejbolavější oblast, pokud se týká BOZP,“ potvrzují.

Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 259 hostů a žádný gestor