Zasedání Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s., které se za řízení tajemníka PV Antonína Leitgeba (na snímku) konalo 9. listopadu v Praze, v sídle OSŽ, se zúčastnili tentokrát hned tři hosté z managementu Českých drah, a. s. – ředitel odboru 10 GŘ JUDr. Ivo Veselý a členové Představenstva ČD, a. s., Doc. Dr. Ing. Roman Štěrba a Ing. Ludvík Urban.

V úvodu, v rámci informací ze zásadních jednání, hovořil předseda PV Vladislav Vokoun mimo jiné o jednání tzv. malé dopravní tripartity ze dne 1. 11. a o záměru tzv. „vlakopůjčovny“. K této záležitosti má OSŽ jednoznačně zamítavé stanovisko, neboť by podle jejich názoru mohlo zavedení „vlakopůjčoven“ výrazně poškodit České dráhy a destabilizovat segment železniční dopravy, tzv. „závazků“. Vladislav Vokoun se dále zmínil o „Zprávě o postupu otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální dopravy“, která se týká pěti tratí. „Považujeme za neseriózní a nekorektní, že ministerstvo dopravy otevírá trh v době, kdy nejsou nastaveny rovné podmínky pro dopravce a není ustaven regulátor,“ zdůraznil Vladislav Vokoun. OSŽ bude tuto zprávu připomínkovat v rámci meziresortního řízení. Předseda PV dále hovořil o problematice režijních výhod od roku 2018 (podmínky jejich poskytování jsou nasmlouvány do 31. 12. 2017) a zdůraznil, že při přechodu zaměstnanců ČD k SŽDC bylo deklarováno, že se jim nezhorší podmínky. „Podle mě je to závažný příslib a proto případné změny v poskytování jízdních výhod se těchto zaměstnanců nesmějí dotknout,“ uvedl Vladislav Vokoun.
Dále se Vladislav Vokoun, který je zároveň vedoucím kolektivních vyjednavačů na Českých drahách, krátce zmínil o pokračování kolektivního vyjednávání a o hlavních sporných bodech. Zároveň upozornil, že zájemci mohou nacházet průběžné informace o kolektivním vyjednávání na webu OSŽ, v kolonce PV OSŽ při ČD, a. s.
První host jednání, Doc. Dr. Ing. Roman Štěrba, ve svém obsáhlém vystoupení informoval o některých aktuálních událostech a jednáních týkajících se Českých drah. Mimo jiné hovořil o problematice zadávání výkonů vozidel a také o 2. etapě majetkového vyrovnání mezi ČD a SŽDC, které se týká zbylých pozemků ve stanicích. Jak dále dodal, aktuálně bylo rozhodnuto, že tento převod proběhne kompletně jako celek.
Ing. Urban informoval členy podnikového výboru mimo jiné o tom, že v těchto dnech a týdnech absolvuje jednání s krajskými zástupci, aby zjistil představy krajů o využití služeb železniční dopravy. „Snažíme se vyvrátit argument o tom, že jsou České dráhy neefektivní a nehospodárné,“ poznamenal.
JUDr. Veselý se v úvodní části svého vystoupení věnoval zprávě o otevírání trhu. „Vlastník předvedl, že mu nejde o vlastní firmu,“ poznamenal a dodal, že situace je natolik vážná, že je ohrožena sama podstata Českých drah. Uvedl, že k této záležitosti bude proto svolána mimořádná valná hromada ČD. „Je třeba začít jednat ihned,“ zdůraznil JUDr. Veselý. V další části jednání se věnoval dotazům členů podnikového výboru, mimo jiné problému, který nastal u DKV Praha tarifním zařazováním strojvedoucích podle katalogu prací, který však dosud nevešel v platnost, a přislíbil problém pomoci řešit, stejně tak jako otázku nadměrného a neefektivního školení zaměstnanců ČD. Podnikový výbor uložil svým členům, aby do konce listopadu zaslali k tomuto tématu své připomínky a poznatky, aby bylo možno školení postupně zjednodušit a zefektivnit.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 264 hostů a žádný gestor