Kvalita odpočinku a jeho vliv na zdraví zaměstnanců, boj proti kouření na pracovišti, lékařské preventivní prohlídky a další témata v oblasti péče o ochranu zdraví zaměstnanců v pracovněprávních vztazích byly na programu semináře OSŽ a ASO, který se konal v pondělí 14. listopadu 2016 v zasedací místnosti DKV Olomouc. Přítomni byli zástupci zaměstnavatel, sdružení v Unii zaměstnavatelských svazů (UZS) České republiky a zástupci zaměstnanců, reprezentovaní OSŽ a Lékařským odborovým klubem (LOK) v čele s jeho předsedou MUDr. Martinem Engelem. Kulatý stůl (jak bylo toto setkání nazváno) moderovala právní expertka JUDr. Libuše Brádlerová z Asociace samostatných odborů (ASO), přítomen byl i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša.

Za OSŽ vystoupil s přednáškou na téma „Sociální dialog a jeho vliv na zdravotní prevenci“ vedoucí inspektor BOZP OSŽ Miroslav Feber. V přednášce, jejímž autorem byl vedoucí oddělení BOZP OSŽ JUDr. Petr Kožmín, zdůraznil Feber skutečnost, že zaměstnavatelé mají ze zákona povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci, přičemž odbory mohou plnění této povinnosti kontrolovat. „Každá práce má svá zdravotní rizika – prach, teplotní zátěž, chemické látky, výšky, fyzická zátěž atd. - a je na odborech, aby dokázaly při vyjednávání o kolektivní smlouvě tato rizika v KS pojmenovat a pokusily se pro zaměstnance vyjednat některé zaměstnanecké benefity, které mohou přispět ke zvýšení péče o jejich zdraví,“ konstatoval Feber. Zmínil se rovněž o možnostech dodatkové dovolené, rozšíření zdravotní péče (například očkování proti chřipce či žloutence, atd.), či nákupu vitamínů. „Stále je co zlepšovat,“ dodal.

Dalšími tématy se zabývali členové LOK, přičemž jeho předseda Martin Engel poukázal na četné rezervy, které se v oblasti lékařské péče, týkající se zaměstnanců, vyskytují. „Naším cílem je nejen zvýšení zdravotní gramotnosti, ale i tlak na tvorbu potřebných zákonů v tomto směru,“ zdůraznil Engel. V diskusi, která po každém bodu jednání proběhla, se zástupci zaměstnavatelů zmínili i o některých špatných příkladech z praxe, kdy není dodržován například dostatečný oddech, či přestávky na jídlo. Ředitel sekce sociálních služeb UZS Mgr. Petr Hanuš ve svém vystoupení upozornil také na důležitost zákazu kouření na pracovištích, který je jedním z fenoménu prevence různých nemocí a přispívá k ochraně zdraví. „Zaměstnavatel má povinnost ochraňovat zdraví svých zaměstnanců, přičemž zákaz kouření sem logicky spadá,“ řekl Hanuš.

Projekt „Spolupráce sociálních partnerů v oblasti péče o ochranu zdraví zaměstnanců v pracovněprávních vztazích“ je dotován ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Příjemcem dotace je ASO, partnerem pak Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Celý projekt, který bude pokračovat do 31. 1. 2019 je podporován rovněž ze strany EU a Evropského sociálního fondu.

Miroslav Čáslavský


Právě přítomno: 282 hostů a žádný gestor