AKTUALIZOVÁNO - DOPLNĚNA FOTOGALERIE Nové přímé spojení Prahy s Novým Údolím nabízejí od 5. května České dráhy. Národní dopravce se tak vrací ke spojům, které měl v nabídce do roku 2010. Expresní vlak Ex 531/Rx 631 Josef/František Seidel zajistí spojení do turisticky atraktivní části Šumavy a na navazující autobusové spojení do Pasova, České dráhy to oficiálně oznámily v pátek 5. 5. 2017 na tiskové konferenci ve vlaku Ex 531. Zastávka v Novém Údolí, která leží bezprostředně u státní hranice s Německem poblíž Haidmühle, se tak od května stala místem přímého železničního/autobusového spojení mezi Prahou a Pasovem. Na expresy Českých drah budou navíc navazovat i linky ČD Šumava Bus, cestující si tak mohou naplánovat cestu z Prahy až do barokních Holašovic, zapsaných na seznamu UNESCO, nebo na Kleť.

Přímé spojení na Šumavu je vlastně prodloužením expresního vlaku Ex 531/532 Josef Seidel, z Českého Krumlova (kde zatím vlak končil a kde stál odstavený v Kájově) vlak bude nově pokračovat jako rychlík vyšší kvality (Rx), pojmenovaný po synovi Josefa Seidla Františkovi, až do Nového Údolí. Přímé expresy budou jezdit v době od 6. května do 4. června každou sobotu a v neděli, v letní sezóně (od 10. června do 17. září) pak denně, a od 23. září do 29. října opět pouze v sobotu a v neděli.
Spoje relace Praha – České Budějovice patří k vyhledávaným také mezi cykloturisty. Proto České dráhy do vybraných vlaků zařadí speciální vůz pro uložení jízdních kol formou úschovy během přepravy. Od 1. května národní dopravce nabízí novou celodenní síťovou jízdenku pro přepravu jízdního kola v ceně 99 Kč. Tato jízdenka vhodně doplňuje stávající nabídku pro přepravu kol.
Michael Mareš


 

Právě přítomno: 403 hostů a žádný gestor