Předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřeli v pondělí 12. července v 11.15 h očkovací místo v severní části odbavovací haly na hlavním nádraží Správy železnic v Praze. Do očkovacího místa mohou zájemci o očkování přijít bez předchozí registrace. Otevření se zúčastnili i ředitelé nemocnic, jejichž týmy očkování na těchto místech zajistí, a to za IKEM Michal Stiborek a za FN Bulovka Jan Kvaček, a dále ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Na hlavním nádraží se očkuje jednodávkovou vakcínou od Johnson & Johnson. Očkovat se tam mohou nechat lidé od 18 let věku. Pro očkované je připravená také slosovací soutěž. Jednou týdně lidé mohou vyhrát iPhone 12, každý den tenisky, tzv. conversky, které si mohou nechat upravit dle vlastního přání, soutěží se i o kupóny do aplikace Steam.

Hned první den fronta zájemců o očkování sahala z odbavovací haly až do poloviny parku před budovou. První zájemce čekal u vchodu již od 7 hodin. Otevřeno bude denně od 12 do 19 h. Podle Babiše se budou podobná centra otevírat i na dalších místech v Praze. „Cílem je, abychom skutečně oslovili takzvaně kolemjdoucí. Kteří půjdou třeba na nákup a rozhodnou se očkovat,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Cílem podle něj je, aby se vytvořila kolektivní imunita, což je jediné řešení, aby se nemusely zavírat obchody, služby nebo celá společnost.

Roman Štěrba
 

Právě přítomno: 223 hostů a žádný gestor