Příprava modernizace železniční trati z centra Prahy do Kladna dospěla k dalšímu zásadnímu bodu. Správa železnic dnes (7. 10.) vypsala výběrové řízení na dodavatele stavebních prací pro úsek z Kladna do Kladna-Ostrovce. Zahájení stavby je naplánováno na příští rok a bude zahrnovat kompletní rekonstrukci, zdvoukolejnění a elektrizaci celého úseku. S dokončením všech etap projektu se počítá v roce 2029.

Vedení Správy železnic (dále SŽ) dnes dopoledne v konferenčním voze v železniční stanici Kladno, za účasti premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Karla Havlíčka, představilo prezentaci všech deseti staveb z Prahy do Kladna v celkovém součtu za padesát miliard korun: „Je to vlastně projekt desetiletí, rozložený až k roku 2030,“ řekl generální ředitel Správy železnic Bc. Jiří Svoboda a dodal: „Dnešním dnem, a skutečně dnes ráno bylo i podepsáno vyhlášení výběrového řízení té první cesty odtud směrem k Letišti a směrem na Prahu. Jedná se konkrétně o úsek Kladno – Kladno-Ostrovec, v délce 4 km, ale není to samozřejmě pouze o té trati jako takové, ale jedná se i o rekonstrukci nádraží, výstavbu přístřešků, bezbariérovost, a dalších dvou zastávek. Myslím si, že je velice adresné, že sedíme přímo v tomto voze na nádraží a vidíme, kde se nacházíme nyní z pohledu bariér a nástupu do souprav (vlaků), a kde se budeme nacházet po rekonstrukci, kterou jsme dneska vyhlásili.“

Pro Kladno, které je největším městem Středočeského kraje, se jedná o zásadní projekt. Nejen z něj, ale i z okolních obcí dojíždí denně do Prahy více než 16 000 osob. Díky zdvoukolejnění a elektrizaci celé trati dostanou obyvatelé Kladenska možnost cestovat moderní a ekologickou dopravou 21. století, která přinese významnou alternativu současné individuální automobilové dopravě. Podle propočtů ubude v ulicích Prahy 6 každý den dva a půl tisíce aut, které dnes slouží k dopravě z Kladna do Prahy a zpět.

Součástí aktuálně soutěžené etapy Kladno – Kladno-Ostrovec bude také vybudování záchytného parkoviště P+R u stanice Kladno s kapacitou téměř 300 míst, které zajistí lepší dopravní obslužnost pro celý okres. Součástí modernizace bude i zřízení mimoúrovňových křížení, která nahradí dnešní přejezdy a napomohou plynulejší dopravě jak na silnici, tak i na kolejích. Tímto způsobem dojde i k odstranění železnice jako bariéry v území. Současně se zvýší traťová rychlost, což umožní zkrácení cestovního času. Namísto dnešních téměř 40 minut bude cesta vlakem z Kladna na Masarykovo nádraží trvat méně než půl hodiny.

Projekt železnice Praha – Kladno – Letiště Václava Havla je rozdělen do deseti úseků. Na kolejovém rozvětvení železniční stanice Kladno naváže etapa další, konkrétně modernizace trati Praha-Ruzyně – Kladno. Ta je momentálně ve fázi přípravy podkladů pro stavební povolení a realizovat se bude v letech 2022 až 2025. V rámci další etapy proběhne modernizace traťového úseku Praha-Veleslavín – Praha-Ruzyně. Bude vybudována nová železniční stanice Praha-Veleslavín, jejíž otevřená architektura vytvoří komfortní a přehledné prostředí pro cestující a díky víceúrovňovému řešení se stane vysoce kapacitním dopravním uzlem umožňujícím přestup z vlaků na metro a další linky pražské MHD. Projekt je nyní ve fázi přípravy potřebné dokumentace a realizovat se bude v letech 2024 až 2027. Současnou trať mezi stanicemi Praha-Dejvice a Praha-Veleslavín nahradí v letech 2025 až 2029 tunel. Stanice Praha-Dejvice bude nově vybudována jako podzemní. Mezi Prahou-Bubny a novou zastávkou Praha-Výstaviště se plánuje realizace stavebních prací v letech 2022 až 2024. V současné době se připravuje tendr na zhotovitele. V roce 2023 začne modernizace a dostavba stanice Praha Masarykovo nádraží a potrvá přibližně tři roky. Stavba zahrnuje komplexní modernizaci stanice, rozšíření stávajícího počtu kolejí ze sedmi na devět a vybudování nového vestibulu a platformy nad kolejištěm.

Na rekonstrukci trati z centra Prahy do Kladna naváže novostavba v úseku Praha-Ruzyně – Praha-Letiště Václava Havla. Ta se má realizovat v letech 2024 až 2029. V rámci tohoto projektu mimo jiné vznikne nový přestupní terminál Dlouhá Míle s kapacitním parkovištěm P+R. „Toto parkoviště odlehčí silniční dopravě směrem na Prahu i navazující městské části tomu fandí. Konkrétně tady se připravuje 1000 parkovacích míst a připravujeme se i na nárůst ještě jednou tolik. Občas si ale říkám, kdo ten terminál má vlastně stavět, protože se jedná i o uživatele pozemních komunikací, ale naším stěžejním zájmem, jako Správy železnic, je dostat občana ze silnic na železnici a k tomu bude samozřejmě sloužit i tento přestupní terminál,“ uzavřel generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Michael Mareš, vizualizace Správa železnic
 

Právě přítomno: 215 hostů a žádný gestor