(FOTOGALERIE) V sobotu 4. 6. 2022, po tříleté pauze, se na železnici opět v plné parádě slavil Mezinárodní den dětí. Namísto v Braníku se tentokrát den dětí slavil na Smíchově, i tady to ale bylo zřejmě naposledy. „V Braníku to letos nebylo možné kvůli odklonovým trasám,“ uvedl Ing. Jakub Goliáš, ředitel OCO Střed, s tím, že organizace letošního dne dětí byla kvůli výlukám a různým omezením, včetně délky nástupišť, komplikovaná.

„Parní vlak (čtyři páry spojů na trase Smíchov – Holešovice byly z důvodu technické závady na lokomotivě 434.2186 „Čtyřkolák“ taženy „Všudybylkou“ 354.195, na postrku s T 444.162) tak nakonec namísto do okolí Braníka vyjely ze Smíchova do Holešovic, ale trasa to byla neméně zajímavá,“ doplnil Jakub Goliáš. Dlužno dodat, že vyhlídkové jízdy Prahou přilákaly davy lidí.

Centrem železniční části oslav tak byl tentokrát pražský Smíchov. Návštěvníci zde mohli například navštívit výstavu železničních kolejových vozidel (753 101-5/T 478.3101, 810.306-1, 714.230-0, 111.011-3/E 458.1011, 162 011-1, 193.902, kinematovlak) modelové kolejiště, doprovodný kulturní program DDM Prahy 5 (pohádky, taneční a hudební vystoupení), výtvarné dílničky pro děti, či skákací hrad, nechyběly ani tradiční informační stánky Pražské integrované dopravy a Českých drah. Pražský dopravní den dětí byl opět plný současné i historické dopravní techniky.

Zájemci se mohli svézt historickým vlakem vedeným motorovou lokomotivou T478.1008 „Bardotka“ s retro osobními rychlíkovými vozy v trase Praha-Smíchov – Kladno – Lužná u Rakovníka, motorové vlaky vedené motorovým vozem RS1 „Stadler“ 841.221-5 pendlovaly mezi Smíchovem a Řeporyjemi, každých 30 minut vyrazil od prvního nástupiště z 9. koleje na Zlíchov „Hurvínek“ M 131.105 a na koleji č. 13 probíhaly jízdy s pákovou drezínou spolku Železnice Česká Sibiř, z. s., pod dohledem Bc. Miloše Jelínka, starosty obce Střezimíř a předseda spolku ŽeČeS, zapojil celou rodinu a přivezl drezínu do Prahy za autem v přívěsu: „Je nás ve spolku víc, ale každý něco má. Někdo suší seno, někdo jde na svatbu, takže někdy za to musí předseda čapnout sám.“ Drezína váží přes pět set kilogramů, s usazením na koleje tak museli pomoci železničáři ze smíchovského nádraží.

Miloš Jelínek při té příležitosti prozradil, že zatím železniční muzeum ve Střezimíři oficiálně otevřeno není: „Můžeme sice používat koleje, ale ještě nemáme dořešené majetkoprávní věci s Českými dráhami. Byl bych rád, kdybychom od příštího roku mohli fungovat.“ Oficiálně totiž stavba koridoru končí až v září příštího roku, do té doby se ještě například budou kolaudovat příjezdové komunikace k nové střezimířské zastávce. „Zatím jsme si aspoň vyzkoušeli trasu ze Střezimíře k Meznu a zpátky, jak to bude náročné, a zvládli jsme to, vrátili jsme se,“ dodal s úsměvem.

Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, a. s. proběhl také Den otevřených dveří (dětský den) v depu Zličín včetně jízd historické soupravy metra.

Michael Mareš

Právě přítomno: 274 hostů a žádný gestor