Ani hodinové zpoždění zvláštního vlaku nenarušilo oslavy 150 let výročí tratě Olomouc – Krnov. Tento vlak (na snímku před odjezdem z Olomouce hl. n.) byl veden lokomotivou 749 250 (T 478 Bardotka), která byla vyrobena v roce 1969 v ČKD Praha. Lokomotiva se soupravou historických vozů řady Bai („Ypsilonky“) stála během jízdy pro poruchu na stroji mimořádně hodinu v Hrubé Vodě. Oprava se nakonec díky šikovnosti lokomotivní čety zdařila, vlak dojel bez dalších závad do Krnova a oslavy tak neutrpěly žádnou úhonu.

Oslavy výročí této tratě se konaly v sobotu a v neděli 1. a 2. října. Trať z Olomouce do Krnova patří bez přehánění mezi vizuálně nejkrásnější a nejromantičtější tratě v naší republice. Na téměř devadesátikilometrovém úseku tratě je celkem pět tunelů, z nich čtyři v úseku Hrubá Voda – Domašov nad Bystřicí. Právě zde vedou koleje divukrásným úsekem, kde ji z jedné strany střeží pohoří Nízkého Jeseníku, z druhé pak pohoří Oderských vrchů, kde se nachází vojenské cvičiště Libavá.
Trať byla uvedena do provozu 1. října 1872, poté, co byla v roce 1870 zahájena její stavba. Iniciátorem stavby byl Max Machanek, majitel železářských fabrik v Hlubočkách (tehdy Hombok) a v Mariánském údolí (Marienthal). Trať postavila a provozovala ji soukromá společnost Moravsko-slezská ústřední dráha (Mährisch-Schlesische Centralbahn). Výstavbu tratě (především tunelů, mostů a propustků) zajišťovalo mimo jiné také tři tisíce tzv. barabů – zanedbaných a otrhaných dělníků z Itálie, kteří však odváděli poctivou práci. Na stavbě tratě se podílela rovněž železářská firma bratří Kleinů ze Sobotína a Štěpánova, jakož i olomoucký podnikatel Moritz Primavesi.
Ve stejném roce jako tato trať byly uvedeny do provozu i železniční dílny v Krnově, později Železniční opravny a strojírny (ŽOS), dnes Krnovské opravny a strojírny (KOS), které jsou v soukromých rukou a zabývají se mimo jiné také opravami a rekonstrukcemi historických železničních vozidel. Prohlídka provozu těchto strojíren byla rovněž součástí oslav.
Oslavy 150 let tratě zahrnovaly dále kromě jízdy zvláštních vlaků také slavnostní navrácení parní lokomotivy BS 200 (řada 213, přezdívka cukrovarenský Bufan) na podstavec u krnovského nádraží, kde rezivěla od roku 1972. Dnes, znovuzrozená po opravě, znovu stojí na svém místě.
Na jízdách historických vlaků, jezdících v rámci oslav, vévodila kromě již zmíněné "Bardotky" také parní lokomotiva 423.009 Velký bejček, která se soupravou historických „dřeváků“ řady Ce jezdila po tratích ústících do Krnova, spolu s historickými vozy Hurvínek (M 131) a Věžák (M 120). Po oba víkendové dny byla na krnovském nádraží vystavena také historická kolejová vozidla T679.1529 Sergej, T466.0007 Pilštyk, T669.1172 Čmelák a další. K vidění byla i modelová železnice, expozice České pošty nebo Vláček hráček. V sobotu 1. října byla také připravena ukázka hasičské techniky Správy železnic a ukázka vozidla pro údržbu tratí MUV.
Dá se říci, že oslavy této trati se vydařily k plné spokojenosti fanoušků železnice a nejen jich.

Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 305 hostů a žádný gestor