Vítězem výběrového řízení na stavbu podchodu a nové železniční zastávky v Praze Běchovicích (Praha-Běchovice střed) se stala společnost Strabag Rail, a. s. O vítězi (nejnižší nabídnutá cena) rozhodla na svém zasedání v úterý 24. února 2015 Rada hl. m. Prahy. Společnost Strabag Rail, a. s., nabídla cenu, která činí 21 807 135 Kč (bez DPH).


Informaci o tom přinesl Portál hlavního města Prahy (Praha.eu). „Ráda bych uvedla, že příslušný tisk je nejrychleji schváleným tiskem na veřejnou zakázku v technické vybavenosti za několik posledních let. Tato rychlost umožnila úsporu v řádu několika milionů korun, neboť veškeré práce proběhnou v rámci plánované výluky na kolejích číslo 0 a 1 od 10. března do 22. června letošního roku," uvedla k tomu radní Jana Plamínková (Trojkoalice SZ, KDU-ČSL, STAN) s tím, že nová železniční zastávka významně zvýší komfort obyvatel Běchovic, neboť je - na rozdíl od stávající železniční stanice - umístěna uprostřed městské části. „Původní vlakové nádraží ovšem zůstane rovněž zachováno," dodala radní.
Předmětem výše uvedené veřejné zakázky je výstavba železniční zastávky na celostátní trati Praha – Česká Třebová včetně podchodu a přístupových chodníků. V rámci výstavby zastávky se realizují nástupiště s odvodněním, osvětlením a přístřešky pro cestující. Součástí zakázky je i elektronický informační systém zastávky včetně rozhlasu a orientačního systému pro cestující.
Zastávka Praha-Běchovice střed bude (podle JŘ 2015) v pořadí 46. vlakovou železniční stanicí či zastávkou na území hlavního města Prahy (nepočítáme-li vlakové „zastávky" na pražském letišti). Nová zastávka bude mít dvě tzv. vstřícná nástupiště o délce 200 metrů, k oběma budou zřízeny přístupové chodníky z ulice Mladých Běchovic, které budou propojeny novým podchodem pod hlavními kolejemi (souběžně s ulicí, ale v odsazené poloze). Následně bude ještě dobudován i podchod pod kolejemi 101,102 směrem k zástavbě Běchovic. Zatím je v místě budoucí zastávky vybudována (na podzim 2014) část pochodu pod kolejí č. 2, dále zemní práce u koleje č. 2 a vlastní konstrukce nástupiště u koleje č. 2.
V rámci výluky traťových kolejí č. 0 a 1, která začala 2. 3. 2015 (Modernizace traťového úseku Praha-Běchovice - Úvaly), bude dokončen podchod pod kolejemi č. 1 a 0, nástupiště u koleje č. 1 a kompletní vybavení obou nástupišť (rozhlas, osvětlení, přístřešky, informační systém). Otevření zastávky je plánováno na červen 2015.
Michael Mareš

 

Právě přítomno: 421 hostů a žádný gestor