Protože stále větší podíl cestujících po železnici se přestává orientovat ve změnách, které nastanou od 15. prosince v cestování vlakem, vydalo Ministerstvo dopravy na svých webových stránkách podrobný návod, týkající se chystaných tarifních změn. Tento šestistránkový dokument je jakousi „kuchařkou“ podle níž se cestující může obeznámit s tím, jakou jízdenku si zakoupit pro příslušný vlak.

V úvodu je připomenuto, že ministerstvo dopravy v současné době odpovídá pouze za objednávku nadregionální dopravy (zpravidla expresy a rychlíky), vnímá však oblast provázání s regionální dopravou jako důležitou. Proto připravilo pro širokou veřejnost základní informační přehled o tarifní situaci. „Některé kraje budou nově vyžadovat, aby železniční dopravce při cestách uvnitř některých krajů nabídl přednostně jízdenky IDS, což je dnes obvyklé v autobusové dopravě,“ upozorňuje ministerstvo. Změny v kupování jízdenek nastanou především v krajích, které budou tento systém uplatňovat (Jihomoravský, Ústecký, Zlínský a Olomoucký). Problémy a chaos, které v důsledku toho nastanou, slibuje ministerstvo vyřešit zavedením celostátního tarifního systému, ten však bude platit až od prosince 2020.
V popisu změn ministerstvo upozorňuje, že pro všechny vlaky, provozované dopravcem ČD, i nadále platí, že pro jízdy přesahující hranice regionu bude uznáván tarif tohoto dopravce. „Pokud tedy cestující pojede třeba z Prahy či Pardubic do Koutů nad Desnou v Olomouckém kraji, pak bude moci použít přímou jízdenku podle tarifu dopravce,“ vysvětluje ministerstvo.
Ve vlacích dálkové dopravy se situace nemění a cestující budou primárně odbaveni tarifem dopravce.
Dokument dále vysvětluje změny, které nastanou při zakupování jízdenky v jednotlivých, výše vyjmenovaných krajích. Zatímco v Ústeckém kraji se bude moci cestující rozhodnout, zda si zakoupí jízdenku IDS, či jízdenku dopravce, v Jihomoravském a Zlínském kraji není zatím jasné, zda tyto kraje při přepravách mezi hranicemi kraje umožní vedle tarifu IDS využívat také jízdní doklady dopravců.
Zřejmě nejsložitější situace přitom bude v Jihomoravském kraji. Ten bude mimo jiné vyžadovat, aby cestující bez jízdenky, kterou ve stanicích bez výdejen jízdenek nebude moci zakoupit, nastoupil do speciálního vagonu, jinak mu hrozí sankce – to se týká především nejvytíženějších linek S2 a S3 (Brno – Březová nad Svitavou a Tišnov – Břeclav).

Celý text tiskové zprávy lze vyhledat na https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Jizdni-doklady-pro-cestovani-v-zeleznicni-osobni-d?returl=/Media/Media-a-tiskove-zpravy
Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 246 hostů a žádný gestor