V České republice je podle údajů SŽDC v současné době více než tři tisíce nádražních budov, o které SŽDC pečuje od roku 2016, kdy je převzala od Českých drah. Do roku 2022 plánuje SŽDC dokončit rekonstrukci 82 nádražních budov, v současné době je z toho hotovo 13 renovací, dalších 26 nádraží řemeslníci rekonstruují a skončit mají v příštím roce. Další modernizace staveb jsou aktuálně ve fázi stavebního nebo územního řízení.

V současnosti se opravují mimo jiné například výpravní budovy ve Frenštátu pod Radhoštěm, Havířově, Křižanově, Přerově či Šternberku (na snímku – budova bude zčásti ubourána). Rekonstruována je nyní také historická Fantova budova pražského hlavního nádraží.
Letos správa železnic do modernizací a oprav nádražních budov investovala více než miliardu korun, přičemž podobnou částku by organizace měla na nádražní budovy vynaložit i v dalších letech. SŽDC při opravách postupuje podle programového prohlášení vlády z června 2018.
Modernizaci velkých historických budov připravuje SŽDC na nádraží v Pardubicích, Českých Budějovicích nebo Plzni. V Českých Budějovicích práce začnou v květnu příštího roku - památkově chráněnou stavbu čeká kompletní renovace, opraveny budou i přilehlá venkovní prostranství. V příštím roce začne kompletní rekonstrukce také v Plzni - jejím cílem bude vrátit památkově chráněné stavbě její původní podobu, modernizovány budou i interiéry a rozšířit by se měly služby uvnitř budovy. V Pardubicích bude tamní nádraží také kompletně zrekonstruováno včetně vnitřních prostor a vybudování nových eskalátorů v podchodu.
Miroslav Čáslavský, zdroj ČTK
 

Právě přítomno: 567 hostů a žádný gestor