Za posledních třicet let se železnice změnila, více než za půl století před tím. Nejen na hlavních železničních koridorech se podstatně zkrátily cestovní časy. Díky podstatně rychlejším vlakům dnes cestující tráví ve vlaku až o třetinu méně času než tomu bylo před 30 lety. Například v roce 1989 trvala nejrychlejšímu expresu Ostravan cesta mezi Prahou a Ostravou přibližně 4,5 hodiny, dnes několikrát za den rychlovlaky SC Pendolino spojují obě města za 3 hodiny. Cesta mezi Prahou a Brnem se zkrátila skoro o hodinu, z tehdejších téměř 3,5 na současných 2,5 hodiny.

A jiné to nebylo ani na tehdejších mezistátních linkách. Legendární Vindoboně trvala cesta z Prahy do Vídně 5 a tři čtvrtě hodiny, do Berlína to trvalo až 6,5 hodiny a do Budapešti jel další legendární expres Hungaria 8,5 hodiny.

Na tratích je také mnohem více rychlíků, expresů a osobních vlaků a komfortnějších spojů. V roce 1989 neměly tehdejší Československé státní dráhy (ČSD) žádné vagony s klimatizací, dnes jich je v soupravách největšího českého dopravce více než 1200. Byly také zavedeny bezbariérové spoje a mnoho moderních služeb.

Cestovní rychlosti vlaků byly před 30 lety podstatně nižší, než je tomu dnes. Pouze nejrychlejší Slovenská strela dokázala těsně prolomit cestovní rychlost 80 km/h. Expres Ostravan, který spojoval Ostravu s Prahou a v roce 1989 byl považován za jeden z nejkomfortnějších a nejrychlejších vlaků Československa, dosahoval rychlosti jen kolem 78 km/h. Průměrná rychlost ostatních expresů a rychlíků se běžně pohybovala jen kolem 50 až 60 km/h.

Dnes jsou expresy na koridorech až o třetinu rychlejší. Cestovní rychlost se pohybuje kolem 90 až 100 km/h a doba jízdy je podstatně kratší. Z Prahy do Brna se dostanete za 2,5 hodiny, o neskutečné 3 hodiny se zkrátila cesta z Prahy do Košic: SC Pendolino Košičan ji urazí za 7 a čtvrt hodiny. Trasu z Prahy do Ostravy ujede pendolino jen za 3 hodiny rychlostí kolem 120 km/h. Ale cestování se nezrychlilo jen na koridorech. Méně času dnes stráví lidé na cestě i na dalších relacích. Kupříkladu cesta z Prahy do Hradce Králové je přibližně o 20 minut kratší a cesta po Podkrušnohorské magistrále z Ústí nad Labem do Chebu se zkrátila dokonce o hodinu.

Podstatným způsobem vzrostl také komfort a nabídka spojů. V roce 1989 ujely expresy a rychlíky tehdejších ČSD v celém Československu jen 31 milionů kilometrů, zatímco v letošním roce to bude jen na území České republiky přes 41 milionů kilometrů. Na některých tratích tehdy ještě jezdily vagóny s dřevěnými lavicemi a dráhy nedisponovaly vůbec žádnými moderními vagóny, například s klimatizací. Dnes už vypravují na své linky více než 1200 vozů s klimatizací. Rozšířily se také moderní služby: kolem tisícovky vlaků dnes nabízí Wi-Fi připojení k internetu a podobný počet spojů je vybaveno elektrickými zásuvkami pro dobíjení elektroniky. Kolem pět tisíc spojů nabízí bezbariérové cestování. S nostalgií na staré časy tak zavzpomínají jen kuřáci. Ti měli v roce 1989 v rychlících a expresech kuřácké vozy, dnes jsou všechny spoje Českých drah nekuřácké.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Českých drah
 

Právě přítomno: 315 hostů a žádný gestor