Další omezení regionální dopravy připravují České dráhy od pondělí 8. března 2021. Až do odvolání bude od tohoto data upraven provoz vybraných regionálních linek v některých krajích, nejvíce v kraji Královéhradeckém, Pardubickém a Kraji Vysočina. České dráhy však budou i nadále zajišťovat základní dopravní obslužnost pro cestující, kteří cestují do zaměstnání nebo z jiných nezbytných důvodů.

Snižování počtu spojů je zaváděno v souvislosti s restrikcí volného pohybu obyvatel, nařízeném v souvislosti s epidemií koronaviru vládou České republiky, a je koordinováno s krajskými samosprávami. Kromě zrušení části vlakových spojů může být vzhledem ke zmenšené poptávce po cestování dočasně snížena také kapacita některých vlaků.
Pokud se týká konkrétních omezení, od pondělí 8. března do 5. dubna 2021 bude v koordinaci s Pardubickým krajem omezen rozsah regionální dopravy u většiny tratí v tomto regionu. Nepojedou některé vlaky v okrajových částech dne a vybrané posilové vlaky. Podobná opatření budou přijata i v kraji Královéhradeckém, kde nepojedou některé časně ranní, pozdně večerní a víkendové spoje a také některé posilové spěšné vlaky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. V kraji Vysočina se omezení ve většině případů týká pracovních dnů, kdy budou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod – Jihlava – Telč – Dačice město, Havlíčkův Brod – Humpolec a také „školní“ spoj mezi Pelhřimovem a Táborem. O víkendu také nepojedou spěšné vlaky mezi Jihlavou, resp. Havlíčkovým Brodem a Znojmem.
Kromě již dříve vyhlášených opatření ve vlakové dopravě omezením přistupují od 6. března České dráhy také ke snížení kapacity souprav u některých osobních a spěšných vlaků v Praze a ve Středočeském kraji. Mírnému omezení se nevyhnou ani další kraje, především u nočních spojů a tzv. „školních“ vlaků. Výjimkou jsou pouze kraj Moravskoslezský a kraj Zlínský, kde bude provoz regionálních vlaků Českých drah zajišťován bez omezení.
Změny v jízdním řádu České dráhy průběžně doplňují do vyhledávačů spojení a aktuální informace najdou cestující i v aplikaci Můj vlak.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD

 

Právě přítomno: 361 hostů a žádný gestor