Jihočeský kraj zaplatí dopravcům 100 milionů korun jako náhradu za loňské ztráty spjaté s koronavirem, uvedla ČTK. Většina peněz půjde firmám provozujícím autobusy. Kvůli dopadům covidu zároveň kraj od 13. června omezí železniční dopravu, jde o více než 60 vlaků, kraj tak ušetří 16,5 milionu Kč. Vyplývá to z rozhodnutí krajských zastupitelů.

Informace ČTK potvrdili Hana Brožková z kanceláře hejtmana a Martin Stach ze společnosti Jikord, která je jihočeským koordinátorem dopravy. Hejtmanství využije peníze z hospodářského výsledku za loňský rok. „Jihočeský kraj je povinen uhradit dopravcům doplatky ztráty z vyúčtování předchozího roku nejdéle do 15. dubna,“ uvedlo vedení kraje v důvodové zprávě zastupitelům.

U autobusových dopravců činí ztráta 94,6 milionu korun, u Českých drah a firmy GW Train Regio jsou uznané náklady související s covidovými omezeními 1,6 milionu Kč. U vlaků nese riziko tržeb dopravce, jak uvedl Stach. Kvůli snížení ekonomických dopadů pandemie omezí kraj železniční dopravu. „Zrušených je deset vlaků, dalších 58 bude jezdit jen v určité dny. Zrušené jsou dva páry vlaků na Bechyňce, jeden pár na trati Tábor - Písek, vlaky na trati do Strakonic, do Dívčic,“ zmínil příklady Stach. Z ušetřených 16,5 milionu uhradí kraj zvýšené ztráty v dopravě, které souvisejí s pandemií.

Michael Mareš s využitím zpravodajství ČTK
 

Právě přítomno: 211 hostů a žádný gestor