Po útlumu, který způsobila protiepidemická opatření vlády, stoupá v současné době opět poptávka cestujících po službách Českých drah. České dráhy proto v koordinaci s ministerstvem dopravy a zahraničními partnerskými dopravci přecházejí k postupné obnově jednotlivých linek dálkové dopravy. Část z nich se vrátila k obvyklému provozu již v průběhu dubna a května, další posilování dopravy bude pokračovat i během června.

Během měsíce května obnoví ČD v několika etapách plnou nabídku denních dálkových spojů zajišťovaných v rámci objednávky Ministerstva dopravy. Postupně se rozjedou i noční spoje, nicméně u části z nich budou zpočátku zajištěné jen některé typy ubytovacích služeb. Aktuální vlakové spojení najdou cestující ve vyhledávači na svých webových stránkách a v aplikaci Můj vlak, které jsou průběžně aktualizované.
Poté, co byl během měsíce dubna obnoven plný nebo téměř plný provoz na linkách z Prahy do Púchova, Chebu, Českých Budějovic a Děčína (Ex2, Ex 6 R 17 a R20), vrátí se od 20. května k běžnému jízdnímu řádu také linky mezi Prahou, Brnem a Vídní, Hradcem Králové a Chebem přes Ústí nad Labem (railjety Ex3, R10, R15) a postupně se zvýší i počet komerčních spojů mezi Prahou a Ostravskem.
Další fáze obnovování dálkové dopravy bude platit od 1. června a je v ní zahrnuto posílení vlakové dopravy mezi Prahou a Ostravskem, včetně znovunasazení jednotky Pendolino. Do normálu se vrátí také část mezinárodní dopravy (Budapešť, Varšava, přímý lůžkový vůz do Curychu). Od 13. června pak dojde k plnému provozu u dalších dosud omezených vlaků ve vnitrostátní i mezistátní dopravě.
Od začátku července pak ČD zruší omezení u některých zbývajících vnitrostátních linek a ve spolupráci se ZSSK a MÁV obnoví provoz přímého lůžkového vozu mezi Prahou a Budapeští.
Přesné termíny obnovení provozu jednotlivých spojů a další podrobnosti najdete na webových stránkách http://www.cd.cz/info/aktuality/-34558/
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 253 hostů a žádný gestor