České dráhy připravily propagační a osvětovou kampaň zaměřenou na čistou, ekologickou dopravu. Víte, že silniční doprava v současnosti produkuje 72 % všech emisí v dopravě, z toho plných 60 % připadá na osobní silniční dopravu? Že automobily jenom v České republice vyprodukují 20 milionů tun CO2 za rok a na každého obyvatele tak připadají každoročně 2 tuny emisí? Ty se podílí na zhoršeném ovzduší v místě našeho bydlení a působí na klima, kde se projevují silnějšími a četnějšími bouřemi s bleskovými povodněmi a dokonce tornády.

Naopak drtivá většina dopravního výkonu na železnici je už dnes realizována v elektrické trakci. Moderní elektrické lokomotivy a jednotky navíc umí rekuperovat, při brzdění a jízdě po spádu tak vyrábí „zelenou“ energii, kterou vracejí do sítě a mohou ji využít další vlaky. U příměstských spojů s množstvím zastávek tak uspoří až pětinu elektřiny.

Ke snížení uhlíkové stopy a ochraně životního prostředí přitom může přispět každý člověk při volbě šetrného dopravního prostředku. Na šetrnost železniční dopravy se zaměřuje současná kampaň Českých drah #vlakemEKO.

Další podrobnosti získáte na této webové adrese.

Mgr. Petr Šťáhlavský, specialista interní komunikace GŘ ČD

 

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor