Nejmodernější soupravy InterJet, patrové soupravy push-pull a dvě desítky zbrusu nových bezbariérových RegioPanterů nasadí v novém jízdním řádu České dráhy. Více vlaků než dosud nabídne cestujícím bezbariérové cestování a klimatizované vozy EC/IC nahradí v rychlících „koženky“. Novinkou bude rozšířená možnost dobíjení elektrických vozíků handicapovaných osob nebo elektrokol.

Jak potvrdil generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik, s jízdním řádem 2022 čeká České dráhy největší revoluce v kvalitě, komfortu a rozsahu nabízených služeb od nasazení Railjetů před 7 lety. „Do provozu nasadíme nové vlaky v hodnotě zhruba 9 miliard korun. Velká část z nich začne jezdit od začátku nového jízdního řádu a další podle plánu nasadíme v průběhu roku 2022,“ oznámil Bednárik. Jak dále dodal, v současné době přichází doba InterJetů, které jsou lepší než jejich předchůdci – Pendolina a RailJety. Mimo jiná zlepšení kvality budou poprvé v centrální Evropě vlaky vybaveny speciálními okny, která lépe propouští mobilní signál, aby se v nich dalo lépe telefonovat. InterJety budou nasazeny především na linkách ,Západní expres‘ a ‚Krušnohor‘. Ve velké míře zmizí z vlaků starší vozy, takzvané „koženky“, které budou nahrazeny klimatizovanými vagóny s řadou služeb, jako je Wi-Fi nebo zásuvky na dobíjení cestovatelské elektroniky. „Většina našich rychlíků tak nabídne komfort vlaků EC / IC,“ doplňuje Ivan Bednárik.
Kvalitativní skok tak zaznamenají cestující v rychlících ‚Vltava‘ a ‚Lužnice‘ z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic a Českých Velenic a v rychlících ‚Vysočina‘ z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna. „Tam odstavíme nejvíce ‚koženek‘ a nahradíme je moderními vagóny. Jednotlivé komfortní vozy pak doplníme také do rychlíků ‚Hradečan‘ a ‚Krakonoš‘ z Prahy do Hradce Králové a Trutnova a do rychlíků ‚Bouzov‘ z Brna do Olomouce a Šumperka. Starší vozy pak budeme používat jako zálohu, např. při posilování dopravy nebo jako operativní náhradu,“ doplňuje informace v tomto směru Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah. Jak dále dodává, moderní soupravy zamíří rovněž na regionální linky. S novým jízdním řádem a během roku 2022 budou nasazeny na linku Ostrava – Frenštát pod Radhoštěm nové patrové jednotky push-pull a RegioPantery zamíří na linku P2 z Klatov přes Plzeň a Rokycany do Berouna a na regionální linky v Jihočeském kraji. „Díky tomu vyřadíme z každodenního provozu desítky velkoprostorových vozů z přelomu 80. a 90. let“, poznamenal Ješeta. Nové jednotky nahradí např. vozy typu Bdtmee z bývalé NDR přezdívané „Honecker“, ale především vozy řad Bdt, Bdtee nebo vozy se služebním oddílem BDs.
Pokud se týká změn v rozsahu provozu, u dálkových vlaků nedochází k významným změnám. Na všech linkách operovaných Českými drahami zůstává zachován současný rozsah provozu a jen minimálně, v rozsahu jednotlivých minut, se upravují cestovní doby a časy odjezdů a příjezdů.
Také nabídka mezistátních spojů Českých drah provozovaná v kooperaci se zahraničními partnery zůstává stabilní a bez významných změn.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD

 

Právě přítomno: 641 hostů a žádný gestor