V Jihomoravském kraji se musí cestující od nového GVD připravit na pokračující výluky zejména na trati z Brna do České Třebové. Z důvodu intenzivní výlukové činnosti a modernizace trati zde bude po celý příští rok zcela zastavena vlaková doprava v úseku Brno – Blansko. Všechny regionální i dálkové vlaky v tomto úseku budou z tohoto důvodu nahrazeny autobusy. Dálkové vlaky railjet a Eurocity, směřující z Brna přes Českou Třebovou do Prahy budou stejně jako dosud jezdit odklonem přes Vysočinu. V důsledku této a dalších výluk najezdí regionální vlaky Českých drah na území Jihomoravského kraje zhruba o 6,5% méně vlakokilometrů, než ve stávajícím grafikonu.

Jak upřesňuje Alan Butschek, obchodní manažer ČD Oblastního centra obchodu Východ, cestující, kteří pojedou z Brna do Svitav, České Třebové, Ústí nad Orlicí, Chocně, Pardubic a dále směrem do Prahy, mohou i nadále využívat rychlíkovou linku R19 ‚Svitava‘. „U ní však bude nutné počítat s náhradní autobusovou dopravou v úseku mezi Brnem a Blanskem,“ upozorňuje Butschek.
Omezení provozu nastane také v přeshraničním úseku Břeclav – Kúty, kde bude Správa železnic modernizovat trať v úseku z Lanžhota po státní hranici a očekávaná modernizace trati začne rovněž na slovenském území. „Vzhledem k tomu, že bude v tomto úseku výrazně snížena kapacita tratě, budou tudy moci projíždět pouze dálkové vlaky. Cestující do Lanžhota využijí stávající autobusovou linku 572 v rámci IDS JMK. Ostatní, kteří míří na Slovensko, tedy do Kútů a dále do Bratislavy, využijí dálkové vlaky EuroCity,“ doplňuje detaily Alan Buček.
Pozitivní změnou bude naopak opětovné zavedení víkendových půlnočních vlaků z Brna do významných měst v regionu. Od začátku nového jízdního řádu se v Jihomoravském kraji o víkendech rozšíří nabídka půlnočních spojů, které byly zrušené v rámci letní změny jízdního řádu v červnu letošního roku. „Cestující se tak od půlky prosince znovu svezou víkendovými nočními spoji z Brna do Tišnova, Boskovic, Nesovic, Hodonína a Náměšti nad Oslavou, ale také ze Střelic do Ivančic nebo z Veselí nad Moravou do Kyjova,“ vysvětluje Alan Butschek.
Vlaky na jižní Moravě zajišťují České dráhy zejména podle smlouvy o veřejných službách s Jihomoravským krajem, část výkonů v mezikrajských úsecích objednává také Zlínský, Olomoucký, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 243 hostů a žádný gestor