Stále víc vandalů ničí vlaky svými graffiti. Jen v uplynulém roce měly České dráhy posprejované stovky souprav, škoda, kterou sprejeři způsobili, přesáhla 5 milionů Kč. České dráhy proto posilují ostrahu nádraží a míst, kde jsou odstavené vozy, zmírnit škody chtějí pomocí moderních technologií, úzce spolupracují také s policií a bezpečnostními agenturami, zintenzivní také kontrola nádraží i vlakových dep. Při dopadení vandalů, pomáhá i kamerový systém. Za poškození cizí věci vandalům hrozí až rok vězení.

Pravomocné stavební povolení pro rekonstrukci celé smíchovské stanice získala tento měsíc Správa železnic (SŽ). S pracemi se začne během příštích týdnů, proměna drážního komplexu by měla skončit za čtyři roky. Proměna stanice bude v první etapě zahrnovat snesení části kolejiště a demontáž lávky, která umožňuje přístup do Radlické ulice. Odstranění ocelové lávky nad stanicí je v plánu letos na podzim.
České dráhy (ČD) se potýkají s nedostatkem vozů, omezují rezervace a definitivně rozhodly, že nenechají opravit soupravu Pendolino poškozenou loni v červnu v Bohumíně na Karvinsku při srážce s posunovací lokomotivou. Důvody jsou u opravy pendolina čistě ekonomické, náklady na opravu jeho výrobcem, francouzskou firmou Alstom, dráhy odhadly až na 250 milionů korun.
Optimální způsob propojení centra Prahy s Letištěm Václava Havla se stále hledá. V roce 2030 by sice měla být dokončena rekonstrukce trati Praha – Kladno a s ní i odbočka na ruzyňské letiště. Vlaky však budou vyjíždět i přijíždět pouze na Masarykovo nádraží, přičemž většina lidí, kteří se chtějí na letiště nebo z něj dostat, přicestuje na hlavní nádraží. O přímém propojení hlavního nádraží a Letiště Václava Havla se uvažuje již dlouho. Předpokládá to ale vybudování několika náročných dopravních staveb, mimo jiné centrální přestupní stanice pod současným hlavním nádražím a na ni navazující systém městských železničních tunelů.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: monitoring tisku


 

Právě přítomno: 458 hostů a žádný gestor