České dráhy si připomínají 20 let od příjezdu první jednotky pendolino ze sedmi objednaných. Stalo se tak v noci z 18. na 19. června v roce 2003. Přes počáteční potíže se z pendolin staly podle Českých drah „nejspolehlivější vlaky s vysokou disponibilitou“. Celkem už pendolina ve službách ČD najezdila 39 milionů kilometrů. „Soupravy s protáhlým čelem, vysokou rychlostí a novými službami ukázaly Čechům budoucnost železnice a naučily je znovu cestovat vlakem na větší vzdálenosti. Pendolina se lišila od všech dosavadních vlaků v Česku. Byly to první skutečné rychlovlaky na naší železnici s protáhlým aerodynamickým čumákem a nízkými vozy s úzkými okny,“ uvedly k výročí České dráhy. Poprvé byla pendolina uvedena do provozu s cestujícím v prosinci 2004 na trati Praha – Děčín. O rok později začala jezdit na lince Praha – Ostrava jako spoje SuperCity Pendolino.

Ze železničního muzea v Lužné u Rakovníka pojedou každou středu až do konce srpna historické vlaky. Jejich cílem bude depozitář Národního technického muzea v Chomutově, vracet se budou opět do Lužné. Soupravy potáhne lokomotiva Hektor vyrobená v šedesátých letech minulého století.
Zaměstnanci pracující v centrále Českých drah budou minimálně dalších pět let chodit do kanceláří na nábřeží Ludvíka Svobody, tedy do budovy ministerstva dopravy. České dráhy a ministerstvo aktuálně uzavřely nájemní smlouvu až do 30. června 2028 s opcí na další tři roky. Dráhy si pronajímají zhruba třetinu budovy. Nájemné v příštím období bude činit přes 30 milionů korun ročně a bude se zvyšovat o inflaci. Celkem si dráhy pronajaly zhruba 5900 metrů čtverečních kanceláří a 1900 metrů čtverečních ostatních ploch.
Vlaky mezi Brnem a Prahou od začátku července znovu jezdí po hlavním koridoru přes Českou Třebovou. Skončilo poslední omezení mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí, které provozu bránilo. Dálkové vlaky už nemusí jezdit přes Vysočinu. Spojení mezi dvěma největšími městy tak bude rychlejší.
Spěšné vlaky na lince Plzeň – Karlovy Vary budou i nadále provozovat České dráhy. Výběr už schválili radní obou krajů, státní dopravce tak má tedy jistotu od prosince na dalších patnáct let. Dráhy budou za tuto službu požadovat 137 korun za projetý kilometr, přičemž za rok jich nasazené soupravy urazí 824 tisíc. Provoz na této lince bude zajišťován čtyřmi jednotkami RegioPanter. Ve výběrovém řízení se utkaly České dráhy a Arriva, přičemž České dráhy nabídly nižší cenu.
Jihomoravský kraj podepsal smlouvu s dopravcem Arriva na provoz vlaků na tratích mezi Znojmem a Břeclaví, Veselím nad Moravou, Hodonínem a Vrbovcemi a mezi Zaječím a Hodonínem. Nový dopravce nahradí České dráhy od 10. prosince příštího roku. Smlouva je na deset let a kraj ročně zaplatí 231 milionů korun za 1,4 milionu ujetých kilometrů. Arriva na tratě nasadí motorové jednotky Stadler GTW, které provozuje například ve Zlínském kraji. Smlouva zajišťuje zhruba 15 procent výkonů, které si Jihomoravský kraj objednává. Pokračuje i v soutěžích na další provozní soubory a všechny smlouvy mají být platné od stejného termínu, tedy od prosince příštího roku. Dosud zajišťují veškerý provoz v kraji České dráhy.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku
 

Právě přítomno: 503 hostů a žádný gestor