Po pěti měsících opět naživo! Sice s podmínkou negativního testu a při zachování všech vládních opatření, ale zato konečně tváří v tvář, se ve čtvrtek 13. 5. 2021 v Domě Bohemika v Praze, v sídle OSŽ, sešli členové Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo. Během jednání Radek Nekola, předseda Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo a místopředseda OSŽ, který jednání PV moderoval, přiznal, že už měl z absence prezenčního jednání „absťák“.

V úvodu Radek Nekola informoval o jednáních k důchodové reformě. „Odbory tlačí na to, že některá povolání není možné vykonávat až do případného věku 67 až 70 let, proto se vede debata o znovuzavedení kategorizací,“ řekl na úvod s tím, že pamětníci si vzpomenou na čtyři kategorie pro vybraná povolání, kdy zaměstnanec mohl jít dříve do starobního důchodu a nebyl při tom krácen při výpočtu důchodu. „Jsem rád, že své místo při diskusi teď dostala i železnice. V tuto chvíli chceme, aby se v rámci systému neuplatňovaly striktně povolání, protože ne všechna povolání máme vyspecifikovaná, ale abychom se zaměřili na riziková pracoviště (13 kritérií), protože nelze paušalizovat.“ Současný systém předdůchodů není podle Radka Nekoly ideální: „Jeho využití je proto na úrovni pouze cca 3000 občanů ročně. Tento systém má jednu velkou nevýhodu, a to že zaměstnanec musí vložit do penzijního systému minimálně tolik peněz (počet měsíců krát 10 000 Kč), o kolik měsíců jde dříve do důchodu. Vzít kolem 500 000 Kč a vložit je na účet je pro lidi problém. Chceme proto, aby se zvýšila daňová úleva pro příspěvek na předdůchod,“ prohlásil s tím, že pochybuje, že v dohledné době dojde k dohodě. „Nicméně budeme usilovat o větší příspěvek od zaměstnavatele u rizikových povolání, říkám záměrně od každého zaměstnavatele, protože každý podnik je jiný.“ V diskusi také zaznělo, zda je vláda schopná to do voleb dokončit.

Rozloučit se a zároveň se představit přišli končící personální ředitel Ing. Mojmír Bakalář a nová (od 1. 6. 2021) personální ředitelka Mgr. Aneta Miklášová (oba na snímku), dorazili i Mgr. Pavla Kreischová a Ing. Josef Kreische z oddělení sociálního a mzdového. Hlavním tématem jednání byla „Informace o změnách počtů dozorčích, dispečerů a komandujících na PP“, kterou zaměstnavatel předložil k projednání. Radek Nekola konstatoval, že je předloženým materiálem zklamán. Samotné vyhodnocení totiž probíhalo v lednu a v únoru, kdy je tradičně nižší poptávka, navíc v době covidové, kdy se teprve rozbíhala ekonomika: „Provádět po dvou měsících šetření optimalizaci, je z obecného pohledu nepřijatelné. Předložený materiál je pro mě osobně velkým hazardem, hrozí, že s vaničkou vylijeme i dítě. V tuto chvíli za sebe mohu říct pouze to, že takovýto materiál musíme odmítnout. Z mého pohledu je to za hranou, budeme muset požádat o revizi časového snímku náplně práce u komandujících.“

V následné diskusi například zaznělo, že v PP České Budějovice zůstala na celé PP jedna jediná komandující: „Když se jí něco stane, tak je konec,“ řekl Petr Kubička a naštvaně dodal: „Nikdo jiný to neumí a navíc 80 % vlaků jezdí ad hoc. Sice dostaneme na začátku měsíce grafikon, ale už první den neplatí. Jestli chcete zaměstnance ždímat, tak v tom pokračujte!“ Podobné názory zazněly i od zástupců dalších PP/PJ napříč republikou, například v PP Nymburk, pracoviště Kolín: „Vypustíme si rybník, přestože víme, že tam začnou Přístavy nakládat. Tohle je spirála smrti, vlaky budou jezdit, ale už to nebude Cargo. To je řízená devalvace firmy,“ připojila se Linda Lišková. A Bořivoj Jiránek, jako zástupce jednoho z největších seřaďovacích nádraží u nás (Nymburk), konstatoval, že oslabení sobot a nedělí působí problémy: „Nejezdí osobní vlaky, tak také nejedeme, a v pondělí ráno se neví, kam dřív skočit, to jen kvůli příplatkům za víkend?“

Radek Nekola připomenul známý fakt, že společnost ČD Cargo neustále stárne: „To bude number one úkol nové ředitelky s tím něco udělat, protože skoro 60 % zaměstnanců společnosti je ve věkové struktuře 50 až 69 let, a to je potřeba změnit, protože my si tady můžeme plánovat optimalizaci počtu lidí na pracovištích a nakonec tam nebudeme mít koho dávat,“ dodal s odkazem na poslední smrtelný úraz posunovače: „Z informací vyplývá, že čím je člověk starší, tím jsou jeho reakce omezenější. To bude i úkol, který vznesu na dozorčí radě.“ Mojmír Bakalář poté konstatoval, že s řadou názorů souhlasí a jsou nezpochybnitelné, ale změnit to není lehké: „Snížil se počet dětí po vyučení a střední škole o 30 000 ročně, prodloužil se věk odchodu do důchodu, víkendová práce je u mládeže nepopulární, přesouvají se aktivity na počítač…,“ připomenul.

Mgr. Pavla Kreischová poté informovala o testování na covid u společnosti, o Sociálním fondu (VJ mají stále k dispozici zůstatky roku 2019 plus příděl roku 2020), i o KOP – vloni se nepodařilo zrealizovat 524 poukazů, a to částečně v prvním a částečně ve druhém pololetí. Podle Pavly Kreischové došlo k dohodě za neuskutečněné KOP u 417 zaměstnanců s nabídkou tři možností: některým byla vyplacena náhrada 8000 Kč (294 zaměstnanců), 22 zaměstnanců zvolilo 8denní rekreaci z předložené nabídky ČD travel, a 107 zaměstnanců si požádalo o kondiční pobyt a zaměstnavatel ho uskuteční ještě v roce 2021. „V letošním roce tak vystavíme celkem 1381 poukazů. Zaměstnavatel začíná vysílat zaměstnance na KOP od 24. 5., včetně těch, kteří neuskutečnili KOP vloni, ti mají přednost, a zatím pouze v ČR, Slovensko je stále zavřené (v Česku stejné lokality jako loni: Jáchymov, Poděbrady, Libverda, …), nově jsou Mariánské Lázně, kam máme 31 poukazů na zkoušku. Podmínkou je, že zaměstnance se prokáže, že prodělal COVID (90 dnů), nebo druhé očkování (plus 14 dní), PCR test nebo antigenní test, který nesmí být starší než 48 hodin. Spolupráce se ZPMV pokračuje i letos,“ uvedla.
Ing. Josef Kreische také informoval o kartě Multisport (tento benefit se bude znovu rozjíždět).

Závěrem bloku věnovanému zaměstnavateli se Mojmír Bakalář slovy: „Děkuji za ty roky spolupráce, chtěl bych popřát, aby vám Cargo dělalo radost,“ rozloučil, od 1. 6. 2021 je novou personální ředitelkou Mgr. Aneta Miklášová.

Po odchodu zástupců zaměstnavatele se členové PV OSŽ ČD Cargo vrátili k projednání materiálu ke změně počtů dozorčích, dispečerů a komandujících a přijali usnesení, v němž se konstatuje, že: Předložený materiál „Informace o změnách počtů dozorčích, dispečerů a komandujících na PP“, č.j. 291-2021-O21 byl projednán s NESOUHLASNÝM STANOVISKEM. Požadujeme sledování výkonů v delším časovém úseku, přehodnocení rozsahu pracovních náplní daných pracovišť a vyhotovit aktuální časový snímek na těchto pracovištích.

Závěr patřil Organizačním záležitostem (Změně struktury OSŽ – momentálně platí stávající organizační struktura, další změny není nutné dělat), prezentaci Reportingu zaměstnanců ČD Cargo od společnosti Data Brothers, a bodu Různé, v němž tajemnice PV Bc. Marta Urbancová vyzvala přítomné členy PV, aby co nejdříve, maximálně do 30. 6., proběhly volby do ZO i Výborů a volby delegátů na podzimní konferenci.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 264 hostů a žádný gestor