V děčínském depu (DKV Praha, PJ Děčín) provádějí zaměstnanci zdejší opravny kolejových vozidel údržbu a servis nejen lokomotiv, elektrických jednotek a motorových vozů, ale i osobních vozů. Údržba osobních vozů se přitom provádí v zimě i v létě pod širým nebem na 208. koleji v Děčíně-západ. Před nepřízní počasí chrání mechaniky pouze plechové zastřešení opravárenského prostoru, kde je jedno místo pro vyvazování osobních vozů (na snímku). Ještě před pár lety byla přitom zcela reálná šance, že v Děčíně bude postavena zcela nová opravárenská hala pro osobní vozy se vším potřebným vybavením. Z těchto plánů i hotových projektů však sešlo a pracoviště tak dostalo příhodné pojmenování „Lufthala“.

V možnost, že by se situace v tomto směru mohla nějak zásadně zlepšit, již zdejší zaměstnanci příliš nedoufají. V sázce je totiž příliš mnoho milionů. Mechanici a elektromechanici, kteří pracují na opravách osobních vozů na 208. koleji a v „Lufthale“, tak bude mráz, vítr a déšť sužovat i nadále. „Zejména v letošních obzvláště citelných březnových mrazech si zde lidé přišli na své,“ vzpomíná předseda zdejšího ZV OSŽ, profesí dlouholetý mechanik ve zdejším depu, Karel Konopík. Jak dále dodává, pod širým nebem se v Děčíně opravují osobní vozy především základní řady B, A, BDs a Bdmtee , které jezdí na rychlících z Děčína do Prahy, z Ústí nad Labem do Kolína a na osobních vlacích na trati Ústí nad Labem – Lysá nad Labem. „Oběhem se děčínské vozy dostanou i do vzdálenějšího Chebu,“ dodává předseda.

Pro údržbu a opravy ostatních železničních kolejových vozidel slouží v Děčíně další haly, které probíhají postupnou rekonstrukcí. „V současné době se v děčínské PJ dokončuje oprava haly ´Moravanka´ (jak je jedna z děčínských opravárenských hal pojmenována), kde bude možno provádět servis mimo jiné také u elektrických jednotek řady 440 (Regiopanter), které se do žádné haly nevejdou pro svoji délku celé, čímž je jejich údržba komplikovaná,“ říká Karel Konopík. Půjde-li vše hladce, bude hala „Moravanka“ (vybavená i zvedáky a jeřábem) zprovozněna někdy v polovině tohoto roku. Hodně se tím zlepší servis a údržba hnacích vozidel, hala však bude pouze jednokolejná, což pro opravy nebude zcela dostačující.

Kromě Moravanky byly vloni opraveny i další dvě haly (Saská a Prostřední), které se dočkaly zateplení, opravy střechy, výměny oken, opravy fasády a plynového vytápění. Tyto opravy spolykaly spoustu peněz a tak se zdá, že v současné době probíhající oprava zmíněné „Moravanky“ je na delší dobu poslední velkou investicí do děčínského depa.

V krytých halách se opravují (kromě již výše zmíněných RegioPanterů) také motorové vozy řady 814/914 (Regionova), které jezdí na ramenech do Ústí nad Labem-Střekova (po pravém břehu Labe), do Rumburka, Bíliny a do České Lípy, dále motorové vozy řady 844, sloužící pro osobní vlaky Děčín - Liberec a Děčín - Rumburk přes Jedlovou, jakož i elektrické lokomotivy řady 162 a 163 (rychlíky do Prahy, Kolína a osobní vlaky po obou stranách Labe). „Dokážeme si poradit i s údržbou motorových lokomotiv, které nám pomáhají při naší práci v areálu depa a na posunu v železničních stanicích Děčín a Ústí nad Labem,“ připomíná Karel Konopík řady 799, 703, 704, 754, 742 a 714. Kromě těchto provozních lokomotiv je v areálu zdejšího depa také historická lokomotiva řady 141 012 (bobina), přezdívaná pro svůj charakteristický nátěr „Fousatá Máňa“. „Když je potřeba, zaskočí v nouzi Máňa i na EC vlaky, i když její rychlost je nižší než je pro tyto vlaky předepsaná, ale je to spíš výjimka, slouží prioritně pro jízdy historických vlaků,“ doplňuje zajímavost předseda.

Kromě základní údržby provádějí zdejší mechanici také opravy většího rozsahu, defektoskopické zkoušky a další potřebnou údržbu a kontrolu. Poradit si dokážou i s odstraněním následků při nehodách, pro což slouží zdejší nehodový vlak s jeřábem a pracovními vozy. „Naposled vyjel k vykolejení vlaku u Prahy začátkem března,“ připomíná Karel Konopík.

Kromě úvodem již zmíněné „haly pod širým nebem“ trápí zdejší zaměstnance (stejně jako v ostatních depech v celé republice) nejistota, která trvá ohledně reorganizace provozu a oprav, která by měla být naplno spuštěna od 1. července 2018. „Čím déle se o tom jedná, tím větší je nejistota ohledně další budoucnosti opravárenství,“ konstatuje lakonicky na závěr předseda ZO OSŽ PJ Děčín Karel Konopík.

Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor