Literáti, malíři, fotografové a mnoho dalších tvůrčích a nápaditých lidí se sešlo ve čtvrtek 14. února v Praze, v kulturním sále železniční stanice Praha hlavní nádraží, na jednání členů Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC. Celou akci moderovala výkonná tajemnice ČZS FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová. Kromě několika desítek zástupců skupin sdružených do této mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů se jednání zúčastnil prezident ČZS FISAIC Vladislav Vokoun, vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ-Ú Ing. Ondřej Šmehlík a v průběhu jednání dorazila i Bc. Kateřina Vokounová, která spravuje webové stránky FISAIC.

Úvod patřil prezidentu ČZS FISAIC Vladislavu Vokounovi, který shrnul činnost skupin v roce 2018. „Zúčastnili jsme se několika velkých akcí, především výstavy u příležitosti oslav 100 let železnice v Rajeckých Teplicích a oslav Dne železnice v Českých Budějovicích, kde jsme prezentovali kreativní práce jednotlivých skupin,“ řekl Vladislav Vokoun a vyslovil všem, kdo se na nich podíleli, velký dík. Podle jeho slov tyto výstavy zaznamenaly fenomenální úspěch. Například výstavu v Českých Budějovicích navštívilo kolem 5 tisíc návštěvníků a ohlasy byly velmi kladné. Vyzdvihl i ocenění, které získal Český zemský svaz na Valné hromadě FISAIC v Aténách v říjnu 2018 - byla to prestižní výroční cena FISAIC – Venuše arlézská.

Jak Vladislav Vokoun připomněl, činnost zájmových skupin je umožněna i díky dotacím od velkých zaměstnavatelů: „Máme přízeň ČD, SŽDC, ČD Cargo i dalších dceřiných společností a věříme, že tomu tak bude i v roce 2019.“ Díky podpoře ze strany zaměstnavatelů nebylo proto třeba omezovat žádnou činnost skupin.

Výkonná tajemnice ČZS FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová informovala především o Valné hromadě FISAIC, která zasedala 6. a 7. října 2018 v Athénách a která zvolila nového generálního prezidenta - Philippa Rouche z Francie. Důležitou změnou bylo i přijetí angličtiny jako dalšího jednacího jazyka (vedle francouzštiny a němčiny), což podle slov Ing. Šmerhové zjednoduší komunikaci a propagaci FISAIC ve světě. Příští Valná hromada bude v roce 2020 v Sofii. Výkonná tajemnice shrnula i výsledky deseti mezinárodních akcí, jichž se v minulém roce členové Českého zemského svazu zúčastnili.

Po projevech představitelů ČZS následovala vystoupení zástupců jednotlivých zájmových skupin. Z mnoha informací, které zde zazněly, vybíráme alespoň několik nejzajímavějších.
Jan Týc ze skupiny foto se zmínil o spolupráci s literáty na projektu společných výstav fotografií a poezie – Photolitera. Akce byla velmi úspěšná a již se připravuje další.
Ing. Jana Čablíková ze skupiny výtvarného umění hovořila mimo jiné o účasti výtvarníků na 32. mezinárodním salonu výtvarného umění v belgickém Gentu v srpnu 2018, kde ve velmi silné konkurenci získali členové ČZS dvě ocenění.
Eduard Pech ze skupiny film a video se zaměřil na seminář a pracovní exkurzi ve Středisku údržby v České Třebové v říjnu loňského roku, který byl filmaři využit ke ztvárnění atmosféry depa.
František Tylšar ze skupiny literáti informoval především o hlavním projektu skupiny – vydání knihy „Literáti na trati V“ – na němž se podílelo více než 100 autorů, a to nejen literátů, ale i fotografů, malířů a esperantistů. Kniha byla vydána ve dvou částech – odděleně próza a poezie.
Pavla Packová přiblížila pestrou tvorbu skupiny kreativní ruční práce. Počet členů této skupiny podle jejích slov již překročil sedmdesátku. Skupina uspořádala tři semináře, na nichž se účastnice naučily nové techniky.
Ing. Jaroslav Rubišar ze skupiny filatelie se zmínil mimo jiné o úspěšném setkání skupiny v Kořenově, spojeném s přednáškou, i o účasti filatelistů na dalších projektech.
Ing. Roman Štěrba ze skupiny modelová železnice hovořil o tom, že se akce uspořádané v loňském roce setkaly s velkým ohlasem a zájmem. Obrovský úspěch měla například účast na Festivalu FISAIC v hornorakouském Welsu v září 2018, kde čeští zástupci ve spolupráci se zahraničními kolegy vystavovali 61 modulů.
Kamil Uher ze skupiny FIRAC radioamatérů informoval o účasti v některých mezinárodních závodech radioklubů, v nichž naši zástupci získali několik ocenění.
Jindřich Tomíšek ze skupiny esperantistů uvedl mimo jiné, že se 40 členů skupiny zúčastnilo konference českého svazu esperantistů v září 2018 v Žilině, spojené s odbornou exkurzí.

Na práci skupin ČZS je pozoruhodná spolupráce jednotlivých skupin na některých společných projektech, například při výstavě Photolitera (fotografií doprovázených poezií), při vydávání knih Literáti na trati a na společných výstavách.

Další části jednání se zúčastnila Bc. Kateřina Vokounová, aby informovala o změně vzhledu a fungování webových stránek (www.fisaic.cz). Stránky získají novou grafickou podobu, budou přehlednější a modernější. Navíc jednotlivé skupiny budou mít možnost spravovat a aktualizovat si své stránky samy. Na webových stránkách také najdou noví zájemci potřebné kontakty pro případ, že by měli zájem zapojit se do činnosti některé ze zájmových skupin.
„Jsem velmi pyšný na to, co všechno jste dokázali,“ řekl ve svém vstupu Ing. Ondřej Šmehlík, vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ-Ú. „Společné výstavy všech skupin v Rajeckých Teplicích a v Českých Budějovicích působily velkolepě - a to je cesta, jak se společně prezentovat,“ řekl. Informoval o některých akcích, které se chystají pro rok 2019, mimo jiné o Dni železnice, který proběhne ve dnech 21. a 22. 9. v Lužné u Rakovníka. Jak řekl dále Ondřej Šmehlík, o vzrůstajícím zájmu o činnost FISAIC svědčí i počet účastníků akcí: zatímco v roce 2015 se jich zúčastnilo 343 osob, v loňském roce již 650.
Závěr jednání patřil jako už tradičně diskusi v jednotlivých skupinách ČZS FISAIC, na němž byly schváleny plány akcí na rok 2019.

Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 366 hostů a žádný gestor