Situace na železnici se podle zjištění České televize částečně zlepšila, některé problémy na tratích však stále zůstávají. Zatímco vloni, ve stejném období, mělo zpoždění asi osm procent vlaků, v prvním týdnu platnosti nového jízdního řádu to byl skoro dvojnásobek. Jak v neděli 22. 12. 2019 uvedla Česká televize, Zlínský kraj už pohrozil firmě Arriva sankcemi a České dráhy naopak poprvé naznačily, že by byly ochotné převzít některé vlaky.

První dny nového grafikonu ukázaly největší problémy – nefunkční pokladny nebo zrušené vlaky. Před změnou jízdního řádu v celém Česku nevyjel zhruba jeden vlak denně, první den nového grafikonu jich bylo pětadvacet, zjistila Česká televize. „Co zůstává, jsou zpoždění, nejvíce se zhoršila bilance vnitrostátních rychlíků. Včas teď jezdí jen 73 procent vlaků, dřív to bylo 84 %, příčiny jsou občas nezvyklé,“ uvedl v reportáži redaktor České televize Jan Beránek. „Tohle je výběr z hlášení, které získala Česká televize. Třeba u Nového Boru měly problém hned dva rychlíky Arrivy za sebou. Strojvůdci na dotaz dispečinku odpověděli, že nemohli vyjet kopec. Společný jmenovatel? Motorové jednotky řady 845,“ dodal.

Jednotky, původně navržené pro jízdu v rovinách, jsou zpřevodované na větší rychlost. „Je to jako kdyby člověk jel osobním autem a místo trojky zařadil čtyřku, do kopce,“ uvedl Beránek. „Zkoušeli jsme to tady, na trati z Prahy na Kladno. Mezi Dejvicemi a Veleslavínem musí vlak na čtyřech kilometrech vystoupat asi sto metrů (…) Povolená rychlost 60 km/h, kde a zda ji vůbec vlak dosáhne, měříme s pomocí GPS telefonu. A výsledek? Maximum kolem padesáti (km/h), to prokázaly i další pokusy. Jenom tady vlak obvykle nabere minutu až dvě navíc.“ A co na to dopravce? „Jsme přesvědčeni, že dynamické jízdní vlastnosti našich vlaků jsou naprosto srovnatelné s tím, co potkáváme dnes na železnici,“ řekl Martin Farář, mluvčí společnosti Arriva vlaky.

Podobný problém měl vlak stejného typu počátkem minulého týdne podle České televize také na Liberecku, kde nevyjel stoupání k Sychrovu. Podle neoficiálních zdrojů kvůli porouchané převodovce, až potom dopravce nasadil soupravu Desiro, která má lepší jízdní vlastnosti.

Ministerstvo dopravy, které objednává rychlíky, situaci podle zjištění České televize zatím jenom kontroluje, zato Zlínský kraj už hrozí sankcemi, Arrivě vyčítá nízkou kvalitu a málo vozidel. Kraj pošle vytýkací dopis, první krok k pokutám a v krajním případě i vypovězení smlouvy.

„Ty komplikace se nakonec ukázaly větší, než jsme předpokládali. Komplikace přetrvávají, zcela jistě to bude mít dopad na naše smluvní vztahy, jinými slovy, určitě budeme požadovat sankce,“ uvedl Pavel Botek, náměstek hejtmana pro dopravu Zlínského kraje v České televizi. A Jiří Ješeta, ředitel odboru regionální dopravy GŘ ČD, k tomu dodal: „Dokázali bychom tyto výkony převzít, pokud by taková poptávka byla a pokud by to umožňovaly taky ty smlouvy s objednateli.
„To je pokrok,“ konstatuje dále v reportáži, uvedené v Událostech, hlavní zpravodajské relaci České televize, redaktor Jan Beránek. „Při vyjednávání České dráhy hrozily, že v případě kolapsů jiných dopravců na pomoc nepřijdou. K tomu je ale zatím relativně daleko, i díky tomu, že si vozidla soukromí dopravci navzájem půjčují.“

V reportáži zazněla i kritika ministra dopravy. O víkendu, kdy se měnily jízdní řády a soukromníci přebírali část spojů od Českých drah, napsal Vladimír Kremlík na twitter: Dnes zapalujeme už 3. svíčku na adventním věnci. Vánoce už jsou skoro za rohem. Užijme si kouzelné předvánoční období bez stresu a zbytečného shonu.

Michael Mareš



Právě přítomno: 278 hostů a žádný gestor