Po dva dny (18. a 19. dubna 2023) probíhalo v malebném moravském městě Štramberk a v jeho okolí mistrovství republiky železničářů v orientačním běhu, které bylo současně kvalifikací na regionální závody USIC. Pořadatelem závodů bylo Odborové sdružení železničářů ve spolupráci s ČD, ČD Cargo a se Správou železnic s příspěvkem ze sociálních fondů a fondu FKSP těchto organizací. Tohoto fyzicky i psychicky náročného sportu se ve Štramberku zúčastnilo celkem 42 závodníků od Aše až po Jablunkov, rozdělených podle věku do tří kategorií, z toho čtrnáct žen.

Podstatou orientačního běhu je práce s mapou a buzolou, s jejichž pomocí závodníci hledají důmyslně umístěná kontrolní stanoviště s označovacím elektronickým zařízením. V cíli rozhoduje vedle dosaženého času také nalezení a zaregistrování se na všech kontrolních stanovištích ve stanoveném pořadí, přičemž pravidla pro hodnocení jsou pro laika dosti složitá. Nutno však dodat, že orientační běh je moderní sportovní disciplína, velice zajímavá a přitažlivá.
První den se konaly závody v kategorii sprint, která proběhly přímo v centru Štramberka ve svažitém terénu s uličkami a schodišti, opuštěnými lomy po těžbě vápence, přes skály a skalní srázky, místy i lesem. Cíl byl nedaleko legendární Štramberské trúby v horním lomu, tzv. Horní Kamenárce, jak místní tuto lokalitu nazývají. V kategorii sprint je kladen důraz především na rychlost rozhodování, správné změny směru, přičemž kontrolní body jsou umístěny tak, aby je nebylo nutno složitě vyhledávat. Závod proběhl za slunečného jarního počasí.
Druhý den se počasí rapidně zhoršilo, závodníci a závodnice se museli vyrovnávat s nepříjemným deštěm, blátivým terénem a nízkými teplotami. Start kategorie long byl u místního koupaliště v Libotíně, trať vedla kopcovitým terénem, často s hustým podrostem, zčásti byla kamenitá, zčásti blátivá, takže nebyla nouze i o pády po uklouznutí. Long je královská disciplína orientačního běhu, v níž musí závodník udržet po celou dobu běhu vysokou koncentraci, aby neudělal mapovou chybu, vybral si optimální variantu postupu mezi kontrolními stanovišti, vzdálenými mnohdy i více jak 1 km, a přitom dosáhl co nejlepšího času. Často se závodník musí rozhodnout v několika vteřinách pro správnou volbu směru, takže i fyzicky dobře připravený závodník může ztratit cenné vteřiny chybným rozhodnutím.
Po ukončení závodů byly ve štramberském hotelu Gong vyhlášeny výsledky. Zvítězili favorité, známí také jako účastníci lyžařských, cyklistických či běžeckých závodů. Do Švýcarska, kde se budou v červnu konat regionální závody USIC, se z žen kvalifikovaly z jednotlivých kategorií Barbora Muchová, Eva Marková (D 21) a Radka Miturová (D 45). Z mužů pak postoupili Zdeněk Šabatka, Ondřej Paleček a Michal Tihon (H 21), David Nehasil, Martin Šritr a Ondřej Svoboda (H 45). Celkem se tak jedná o 9 závodníků a závodnic.
Medaile a diplomy vítězům za první až třetí místo předal Radek Steiger, ředitel OŘOD Východ. Po organizační stránce závod zajistili členové RSK OSŽ Olomouc pod vedením Libora Kiše, technické provedení závodů zajistili členové Sportovního klubu orientačního běhu Ostrava pod vedením jejich předsedy Josefa Juřeníka, který byl zároveň i hlavním rozhodčím těchto závodů. Podle hodnocení jednotlivých účastníků mistrovství byly závody připraveny na velmi vysoké úrovni.
Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 272 hostů a žádný gestor