V opavském kulturním domě Na Rybníčku byla pod záštitou FISAIC, OSŽ, Správy železnic, Českých drah a ČD Cargo slavnostně otevřena mezinárodní výstava železničních modelů v měřítku 1:87 z České republiky, Francie, Maďarska, Belgie a Německa. Pro návštěvníka této výstavy bylo atraktivní zejména propojení zúčastněných modelů železnic kolejemi, vedoucími z Německa přes Francii, Belgii a Maďarsko až do České republiky do Hradce nad Moravicí na Opavsku. Českou republiku zde zastupovali modeláři z Kostelce nad Orlicí.

Jak řekl při zahájení výstavy I. místopředseda OSŽ Radek Nekola, modeláři odpracují na svém koníčku tisíce hodin a díky tomuto zobrazení železnice přitahují na dráhu zejména mladé lidi. „Přeji si, aby se co nejvíce z nich stalo železničáři na celý život,“ prohlásil Nekola. Slavnostnímu zahájení byl přítomen i Pavel Lekki, ředitel SOKV Ostrava (ČD Cargo), který pozval všechny modeláře na návštěvu podniku SOKV v Ostravě. Modeláře přivítali i delegát FISAIC Roman Štěrba a výkonná tajemnice ČZS FISAIC Jarmila Šmerhová. Kromě zmíněné návštěvy ostravské SOKV zařadili pořadatelé také prohlídku muzea Tatra v Kopřivnici, kde je vystavena v samostatném pavilonu i legendární Slovenská strela, a v plánu je rovněž návštěva Železničního muzea moravskoslezského v Ostravě střed a projížďka vlakem po úzkorozchodné železnici z Třemešné do Osoblahy.
Čeští železniční modeláři jsou součástí FISAIC (Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů) od roku 1992, kdy Česká republika do této federace vstoupila, a jejich práce se těší velkému zájmu nejen železničářů. Bylo to možno spatřit hned po zahájení výstavy v Opavě, kdy se zdejší kulturní sál, kde se výstava konala, zaplnil zejména mladými návštěvníky ze zdejších škol. Někteří z nich se nemohli od jezdících mašinek a vláčků vůbec odtrhnout a s velkým zájmem sledovali provoz na miniaturní železnici. V praxi tak bylo možné pozorovat, jak modelová železnice může přitáhnout mladé lidi k práci na skutečné železnici.
Návštěvník opavské výstavy zde může mimo jiné zhlédnout odbočku na trati se stavědlem včetně bezpečnostních nátěrů na odbočných bodech a přestavníku (ČR), železniční mosty příhradových konstrukcí s vrchní a spodní mostovkou (ČR, FR, DE), tunel u Špičáku (ČR), zemědělský statek (FR), ale třeba i kajakáře na řece pod mostem. Na jiných modulech tvůrci předvádí větrnou elektrárnu, fotovoltaické panely na střeše domu (FR), bývalou vápenku (DE), zásah hasičů v blízkosti dráhy (DE), kolejovou splítku úzkorozchodných drah v saském Krušnohoří z doby NDR, či dokonce milence v přírodě.
Myšlenka vytvořit jednotný, tzv. junior modul pro kolejiště H0 (měřítko 1:87) pochází od členů FISAIC ve Francii, kde FISAIC v roce 1952 ve spojení se Švýcarskem vznikl. Tvůrci tohoto modulu navrhli jeho optimální rozměry, vhodný transportní obal (často vznikne modul podle rozměrů kufru, který je k dispozici) a další technické parametry včetně napájení a ovládání. Samozřejmostí je pohyb modelů vlakových souprav různých dopravců, což určitě není jednoduché. Stačí vzpomenout snahy železničářské Evropy o zavedení často direktivně budovaného jednotného vlakového zabezpečovače (ETCS) včetně jednotného řízení (ERTMS), u modelářů na mezinárodní úrovni se zatím pozvolna zkouší přechod od analogového k digitálnímu systému ovládání.
Výstava železničních modelů v Opavě bude trvat do neděle 7. května, otevřena je od 9 – 17 hodin, v neděli výstava končí v 16 hodin.
Miroslav Čáslavský

 

Právě přítomno: 348 hostů a žádný gestor