Od neděle 12. prosince platí na železnici nový jízdní řád. I když rozsah regionální a dálkové dopravy zůstává z velké části zachován, dochází i k některým změnám a to nejen v jízdních řádech vlaků, ale často i k nahrazení dosavadních souprav soupravami novými či modernizovanými a nezřídka i ke změně dosavadního dopravce. Na některých tratích provoz významně ovlivní výluky Správy železnic. Přinášíme první část zkráceného výtahu z tiskových zpráv Českých drah, v nichž jsou detailně uvedeny všechny změny v provozu vlaků ČD v jednotlivých regionech.

V Ústeckém kraji ujedou vlaky Českých drah v novém jízdním řádu na základě objednávky ústeckého, středočeského a libereckého krajského úřadu více než šest milionů vlakokilometrů. Turisté zde budou moci i v příští letní sezóně využít cyklovlaky Českých drah v úsecích Děčín – Mikulášovice dolní nádraží - Rumburk a zpět do Děčína, které pojedou v období turistické sezóny (duben – říjen 2022). Od začátku platnosti nového jízdního řádu bude osobní vlaky z Rumburku do Mladé Boleslavi (trať 080) zajišťovat dopravce Die Länderbahn. V souvislosti s výlukou v německém úseku tratě budou vlaky linky U28 Děčín – Bad Schandau – Dolní Poustevna – Rumburk a zpět v období od 26. června 2022 do února 2023 jezdit podle upravených jízdních řádů Na trati 130 (Děčín – Kadaň-Prunéřov) dochází k určitým změnám v odjezdech vlaků a změnám výchozích stanic, jakož i k nahrazení některých motorových souprav za soupravy elektrické. Na ostatních tratích Ústeckého kraje, na kterých zajišťují provoz České dráhy, zůstává rozsah dopravy v podstatě stejný jako dosud a jízdní řád je bez podstatných změn.

V kraji Vysočina zůstane nový grafikon na stejné úrovni jako současný. Na většině tratí pojedou vlaky podobně jako v současnosti, k drobným úpravám dojde na tratích 240 Jihlava – Třebíč – Náměšť nad Oslavou – Brno a 241 Okříšky – Moravské Budějovice – Znojmo. Bude také rozšířena platnost integrovaného dopravního systému VDV o některé úseky na hranicích se sousedním Středočeským a Jihočeským krajem. Viditelná změna nastane u řazení souprav dálkových vlaků, kde České dráhy ve velké míře nahradí starší vozy, tzv. „koženky“, v obyčejných rychlících. Část „koženek“ zmizí z plánovaných oběhů v mnoha vlacích a nahradí je klimatizované vagóny s řadou služeb, jako jsou Wi-Fi nebo zásuvky na dobíjení cestovatelské elektroniky. Většina rychlíků tak nabídne vozy s komfortem vlaků EC / IC. Kvalitativní změnu zaznamenají cestující zejména v rychlících „Vysočina“ z Brna přes Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod do Prahy. Tam odstaví České dráhy nejvíce starších vozů a nahradí je moderními vagóny.

V Jihomoravském kraji se musí cestující od nového GVD připravit na pokračující výluky zejména na trati z Brna do České Třebové. Z důvodu intenzivní výlukové činnosti a modernizace trati zde bude po celý příští rok zcela zastavena vlaková doprava v úseku Brno – Blansko. Všechny regionální i dálkové vlaky v tomto úseku budou z tohoto důvodu nahrazeny autobusy. Dálkové vlaky railjet a Eurocity, směřující z Brna přes Českou Třebovou do Prahy budou stejně jako dosud jezdit odklonem přes Vysočinu. O tom, že cestování autobusy může být poměrně složité, svědčí rozsáhlé upozornění cestujícím, vydané IDS JMK. Náhradní doprava totiž zahrnuje celkem 9 autobusových linek.
Omezení provozu nastane také v přeshraničním úseku Břeclav – Kúty, kde bude Správa železnic modernizovat trať v úseku z Lanžhota po státní hranici a očekávaná modernizace trati začne rovněž na slovenském území.


Na území Zlínského kraje budou České dráhy zajišťovat regionální dopravu ve stejném rozsahu jako v aktuálním grafikonu. Na jednotlivých tratích dojde pouze k drobným změnám. Na trati číslo 303 (Kojetín – Valašské Meziříčí) bude přejmenována zastávka Rajnochovice na Podhradní Lhotu. Ke změnám dochází také ve vedení některých vlaků na trati Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm, kde část vlaků ČD nahradí vlaky společnosti Arriva, naproti tomu na trati ze Starého Města u Uherského Hradiště – Moravský Písek zajistí vlak Os 4244 České dráhy na úkor Arrivy. Od 1. září byly vlaky ČD ve Zlínském kraji integrovány do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (ID ZK), což umožňuje zvýhodněný přestup mezi vlaky a autobusy.

Také v Jihočeském kraji dojde pouze k malým změnám v provozu regionálních vlaků. Postupně budou nasazovány zcela nové jednotky RegioPanter (viz úvodní foto ČD), především na linkách z krajské metropole do Písku, Jindřichova Hradce, Horního Dvořiště a Tábora. Na všech vlacích pak budou soupravy Regiopanter jezdit na tratích z Českých Budějovic do Strakonic a Českých Velenic. Nasazení těchto souprav na trati do Tábora bude možné až po ukončení modernizace úseku tratě Soběslav – Doubí u Tábora, při níž bude zrušena stanice Roudná a otevřena nová zastávka Myslkovice. Předběžný termín dokončení prací je listopad 2022.
Od 5. prosince 2021 do 31. července 2022 probíhá na trati 195 Rybník – Lipno nad Vltavou zkušební provoz soupravy RegioPanter. České dráhy jednají s Jihočeským krajem o nasazení těchto souprav na regionální vlaky na této trati od roku 2024.
Objednatel (Jihočeský kraj) připravuje průběhu platnosti jízdního řádu rozšíření IDS.
Miroslav Čáslavský
(pokračování)

Právě přítomno: 301 hostů a žádný gestor